×

Mater

In het heuvelachtige kouterlandschap tussen Horebeke en Mater prijkt de Tissenhovemolen al van ver. Neem boven op het 105 meter hoog plateau ook even de tijd om het prachtige panorama te bewonderen. De trotse windvechter is één van de oudste molens van Vlaanderen. Een gedeelte van de houten romp is nog goed intact en dateert van het begin van de 13de eeuw. Sinds 1956 is de driezolder beschermd erfgoed. Van graankorrel tot bloem, het lijkt pure nostalgie. Toch is deze historische blikvanger wel degelijk maalvaardig. Uniek in de regio! De vrijwilligers van de vzw Oost-Vlaamse Molens houden de traditie in ere. Met wat geluk kan je ze aan het werk zien. Op regelmatige tijdstippen is een bezoek aan de molen mogelijk. De data kan je terugvinden op de website van de stad Oudenaarde. Ook voor groepen maakt de molenaar zich graag vrij. Dit unieke pronkstuk is eigendom van de stad Oudenaarde.

Geef toe dat zo’n fascinerende plekje in het groen, prikkelt om nog meer patrimonium te ontdekken. In de streek rond Oudenaarde malen er in totaal 6 molens. De Bekemolen in Mullem moet het zonder wieken stellen. De typische witte romp maakt deel uit van een gerestaureerde hoeve.

Tip: Stippel een route uit langs de 4 watermolens: de Zwadderkotmolen in Mater, de Oysschemolen in Welden, de Nonnenmolen in Leupegem en de Nedermolen in Pladutse (Melden). Een leuke manier om het karakteristieke ommeland te verkennen! Of maak er een culinaire trip van. In de Zwadderkotmolen maalden ze eeuwenlang lijn- en raapzaad tot olie. Nu kan je er heerlijk tafelen onder het authentieke gebinte.