Wandelnetwerk Vlaamse Ardennen

Net zoals de fietsnetwerken breiden de wandelnetwerken zich in Vlaanderen uit als een olievlek. Het eerste volwaardige wandelnetwerk in de provincie Oost-Vlaanderen situeert zich in de Vlaamse Ardennen rond de historische getuigenheuvels tussen Oudenaarde, Brakel, Ronse en Kluisbergen. Wandelaars kunnen vanaf nu hun eigen traject uitstippelen op het gloednieuwe wandelnetwerk met knooppunten. De totale lengte van het netwerk bedraagt 300 km en telt 152 knooppunten.

Via de knooppunten wordt een reeks bezienswaardigheden met elkaar verbonden. Trekpleisters zijn o.a. de Hotond te Kluisbergen, met zijn 150 m het hoogste punt van de provincie, het Muziekbos te Ronse en het bedevaartsoord van Kerselare. De term getuigenheuvels verwijst naar de heuvels in de regio. De bovenste bodemlaag van okerkleurige ijzerzandsteen, getuigt van het tijdperk toen de Vlaamse Ardennen nog onder de waterspiegel lagen, zo'n 6 miljoen jaar geleden.

De wandelkaart toont de trajecten van het netwerk, knooppunten, bezienswaardigheden, uitzichtpunten, horeca, parkeerplaatsen enz. Op de ommezijde vind je de achtergrondinformatie bij een twintigtal bezienswaardigheden en de praktische gegevens. De scheurvrije en waterbestendige kaart is voor 6 euro te koop bij de dienst toerisme en via de webshop.