×

Slachtbewijs voor particuliere slachting

Wat

Particulieren die thuis een dier (varken, geit, schaap) willen slachten, moeten een slachtbewijs aanvragen. Je hebt geen slachtbewijs nodig voor konijnen, gevogelte en klein wild. Grotere dieren mogen alleen in een slachthuis geslacht worden. 

Registratie

Er is een verplichte identificatie en registratie (Sanitel) van runderen, varkens, schapen, geiten, hertachtigen en pluimvee. Iedereen die eigenaar is van een dier (zelfgekweekt of pas aangekocht) en het voor particulier gebruik wil laten slachten, dient eenmalig een registratienummer aan te vragen bij de stad Oudenaarde. Dit registratienummer moet je bijhouden voor latere aangiftes van slachtingen.

Veehouders die reeds bekend zijn bij Sanitel dienen zich voor het slachten niet meer te laten registreren.

Beslagnummer

De plaats waar de dieren gehouden worden krijgt een identificatienummer, genaamd het beslagnummer (8 cijfers).

Je kan een beslagnummer aanvragen bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Als je een dier koopt, vraag je aan de verkoper het beslagnummer.

Voorwaarden

Je moet de aangifte minstens 2 werkdagen voor de slachting doen. Het slachtbewijs is 8 dagen geldig.

Procedure

Zie het registratieformulier.

Alleen slachtingen thuis moeten worden aangevraagd bij de gemeente. De aangifte van een slachting in het slachthuis gebeurt in het slachthuis zelf.

Wat meebrengen?
  • registratienummer voor particuliere slachtingen
  • identiteitskaart
  • beslagnummer dier(en)