Corona en economie

Oudenaardse steunmaatregelen

Het zijn financieel zware tijden voor heel wat ondernemers, dus wil het Oudenaardse stadsbestuur de ondernemers een hart onder de riem steken om deze moeilijke periode door te komen

  • Ondersteuningspremie

Het stadsbestuur heeft een lokale ondersteuningspremie gelanceerd voor ondernemingen die de Vlaamse hinder- of compensatiepremie ontvangen hebben.

- De ondernemingen met een vestiging op het Oudenaards grondgebied kunnen een éénmalige lokale premie aanvragen
- Heb je van de Vlaamse overheid de hinderpremie van € 4000 ontvangen? Dan kun je een lokale premie van € 500 aanvragen
- Heb je van de Vlaamse overheid de compensatiepremie van € 3000 ontvangen? Dan kun je een lokale premie van € 250 aanvragen

De lokale premie wordt toegekend nadat de onderneming het bewijs voorlegt van de betaling van het respectievelijk bedrag door de Vlaamse Overheid. De lokale premie wordt gestort op het rekeningnummer van de onderneming, die dezelfde moet zijn als waar de Vlaamse Overheid op uitbetaald heeft.

Deze premie kon worden aangevraagd tot 30 september. Helaas is het niet meer mogelijk om de lokale ondersteuningspremie nog aan te vragen.

  • Belastingen en taksen

- Het stadsbestuur zal momenteel geen terrasbelastingen of promotaks innen
- Het stadsbestuur zal geen standgeld voor marktkramers of kermiskramers innen, zolang dat deze activiteiten niet kunnen doorgaan.
- Er gebeurt ook geen invordering van nalatigheidsintresten over dit jaar.​

Vlaamse en federale steunmaatregelen

De Vlaamse en federale overheid bieden ook een reeks steunmaatregelen aan voor getroffen ondernemers. Een overzicht van de Vlaamse maatregelen kun je terugvinden op de website van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen)

  • Moet je jouw onderneming of winkel volledig sluiten? Dan kun je een aanvraag indienen voor de corona hinderpremie. Deze corona hinderpremie is een subsidie om bedrijven met een vestiging in Vlaanderen financieel te ondersteunen tijdens de periode van de verplichte sluiting van hun locatie door de coronamaatregelen
  • Heb je een omzetdaling van minstens 60%? Dan kun je de corona compensatiepremie ontvangen
  • Meer info over de hinderpremie en de compensatiepremie via www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/corona-hinderpremie

Voor de federale maatregelen, kun je de website van de FOD Economie raadplegen.

Veilig winkelen in Oudenaarde

Met de heropening van de winkels op maandag 11 mei neemt het stadsbestuur Oudenaarde een aantal maatregelen om het winkelen in de stad veiliger te laten lopen.

  • Eenrichtingsverkeer voor voetgangers in winkelstraten

In de Nederstraat, Hoogstraat en Broodstraat vragen we aan de voetgangers om maximaal rechts te houden. Door middel van duidelijke signalisatie geven we de richting aan. Zo kruisen voetgangers elkaar niet op het voetpad.

  • Posters voor handelaars

We voorzien posters die de Oudenaardse handelaars kunnen uithangen in hun zaak. Op de posters kunnen handelaars aanduiden hoeveel personen gelijktijdig in hun zaak binnen kunnen. Ook geven we extra aandacht aan de afstandsregels en de richtlijnen over handhygiëne.

De poster wordt maandag (of dinsdag) bedeeld bij de Oudenaardse handelaars. Je kan de poster ook hieronder downloaden.