×

Beeldende en audiovisuele kunsten

4 UUR/WEEK

Kies één lesmoment uit:

Maandag van 18 tot 21.30 uur
Woensdag van 18 tot 21.30 uur

In het atelier Beeldende en Audiovisuele kunsten (kortweg (BAK) vertrekken we niet vanuit een vooraf bepaald medium of materiaal. De richting verhoudt zich tot het hele spectrum van actuele beeldende en audiovisuele kunsten.

Elk schooljaar varieert in inhoud, maar heeft dit basisprogramma:
- Het samen bespreken van kunstwerken opent een reflectie op medium en materialiteit. 
- We geven les over de (kunst)historische context waarin nieuwe media ontstonden:  fotografie, film, collage, assemblage, installatie, performance, happening, videokunst, enz.
- we organiseren enkele lessen rond audiovisuele kunsten, met zowel een theoretisch als praktisch luik.
- We gaan in artistieke dialoog met een ander atelier van de academie.
- We lezen enkele teksten. Deze kunnen kunstactueel, kunstfilosofisch of kunsthistorisch van aard zijn, of kunnen dieper ingaan op een kunstenaarsoeuvre.
- We gaan twee keer per jaar op uitstap naar een tentoonstelling.

Kortom, in het atelier Beeldende en Audiovisuele Kunsten wordt artistiek werk gemaakt en erover gesproken. We bekijken het werk van kunstenaars, filmmakers, lezen teksten van allerlei slag, en bezoeken tentoonstellingen, waarbij zowel actuele kunst als de kunstgeschiedenis een vruchtbare context vormen. We reflecteren in groep, en tegelijk is er veel ruimte voor eenieders individueel artistiek parcours. 

In het atelier BAK beschouwen we kunst niet zozeer als een product, maar in de eerste plaats als een manier om in de wereld te staan. Hoe kan je je verhouden tot de ons omringende werkelijkheid? Hoe kan je vorm geven aan een betrokkenheid, een kritische positie, een persoonlijke houding? We bewegen ons op verschillende, overlappende terreinen: gaande van het tastbaar materiële tot het filosofische, van het persoonlijke en intieme tot het sociale en maatschappelijke. De spannende actuele kunst speelt zich af in en verhoudt zich tot deze velden en aspecten. 


 

Maarten Van Luchene & Jan Op de Beeck