×

Kapvergunning

Wat

Voor het kappen van hoogstammige bomen, alleenstaand, in groeps- of lijnverband is een omgevingsvergunning nodig. Een 'hoogstammige boom' is elke boom die op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld een stamomtrek van minimum 1 meter heeft.

Een omgevingsvergunning is niet nodig voor het vellen van hoogstammige bomen, indien aan al de volgende vereisten voldaan is:

  • ze maken geen deel uit van een bos;
  • ze liggen in een woongebied in de ruime zin, in een agrarisch gebied in de ruime zin, of in een industriegebied in de ruime zin, en niet in een woonparkgebied;
  • ze liggen binnen een straal van maximaal 15 meter rondom de vergunde woning, de vergunde landbouwbedrijfswoning of landbouwbedrijfsgebouwen of de vergunde bedrijfswoning of bedrijfsgebouwen;

Wil je bomen kappen die in een bos(je) staan
dan moet je de kapmachtiging aanvragen bij het Agentschap voor Natuur en Bos


vellen van bomen bij bouw- of verkavelingsplannen
Je moet dan met de architect/bouwpromotor/projectontwikkelaar alle bestaande bomen op een grondplan aanduiden, met vermelding van de te rooien bomen. Je krijgt de toelating tot het rooien van bomen samen met de stedenbouwkundige vergunning m.b.t. het oprichten van het gebouw.

ontbossen van een stuk grond of een deel van een stuk grond
Hiervoor moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen bij het stadsbestuur. Met ontbossing bedoelt men dat het bos geheel of gedeeltelijk verdwijnt en dat aan het stuk grond een andere bestemming gegeven wordt.

Wat als een boom op openbaar domein de bereikbaarheid van je eigendom hindert?
Naar aanleiding van een nieuwbouw of verbouwing aan een bestaande woning kan het gebeuren dat een straatboom de toegang tot je eigendom belemmert. Je kan dan een aanvraag voor het vellen van deze boom indienen.

Op basis van vastgestelde criteria beslist het College van Burgemeester en Schepenen en de Vlaamse Gemeenschap, Agentschap R-O Vlaanderen - Ruimtelijke Ordening, of je de boom mag vellen.

Bij positieve beslissing kan je de boom

  • zélf (laten) vellen, en ook de bestrating (laten) herstellen
  • de velling (en het herstel van de bestrating) door de Groendienst en de Wegendienst laten uitvoeren. In dit geval betaal je de onkosten die in verhouding staan tot de stamomtrek van de boom.
Procedure

Omgevingsvergunning voor het rooien van bomen

  • de aanvraag kan ingediend via het omgevingsloket of op afspraak aan de balie Ruimtelijke Ordening.
  • Het dossier moet volgende zaken bevatten:
    • inplantingsplan met aanduiding van de te rooien bomen
    • min. 3 foto's van de bomen en omgeving
    • omschrijving met motivatie waarom de bomen moeten worden gerooid.
  • Van zodra het dossier volledig en ontvankelijk wordt bevonden begint de behandeling van jouw aanvraag. In sommige gevallen moet het advies gevraagd worden aan Monumentenzorg, Agentschap Natuur en Bos. Het College van Burgemeester en Schepenen spreekt zich binnen de 60 dagen uit over uw aanvraag (105 dagen indien er een openbaar onderzoek te voeren is.) De beslissing met eventuele voorwaarden* wordt bezorgd via het omgevingsloket.

* Bij een gunstige beslissing stelt het stadsbestuur meestal als voorwaarde dat een vervangende beplanting moet gebeuren.

Wat meebrengen?

O

Bedrag

Voor de kapvergunning moet je niets betalen.

De kosten van de velling, kapping zijn voor rekening van de aanvrager.

Regelgeving

Gemeentelijke Stedenbouwkundige Verordening op het bouwen, verkavelen en op de beplantingen.