×

Installatievergadering

Je kan op verkiezingsdag tot 13 uur gaan stemmen. Meteen na het stemmen, worden alle stemmen geteld om zo de resultaten te kennen. 
 

Waar kan je de resultaten terugvinden?

Eenmaal de stemmen geteld zijn, wordt de officiële uitslag in een proces-verbaal opgenomen. Hopelijk verloopt het tellen vlot en weten we de officiële resultaten nog de dag zelf. Je zal alle resultaten kunnen raadplegen op de website van Vlaanderen Kiest. 


Vorming van het nieuwe bestuur

De dag na de ondertekening van het proces-verbaal begint de vorming van het nieuwe bestuur. 

  1. De stemmenkampioen is aan zet: de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste lijst ('de stemmenkampioen') is eerst aan zet om een meerderheid te vormen. Die krijgt hiervoor 14 dagen de tijd. Deze termijn start op de dag na de datum die op het proces-verbaal van de verkiezingen staat. Dat is het zogenaamde 'initiatiefrecht'. 

    Wie aan zet is wordt vastgelegd door het formulier G86 dat deel uitmaakt van het proces-verbaal van de verkiezingen.

  2. Lukt het de stemmenkampioen niet om een meerderheid te vormen? Het initiatiefrecht is voorzien in een watervalsysteem. Als de stemmenkampioen van de grootste lijst geen meerderheid kan vormen, krijgt de stemmenkampioen van de tweede grootste lijst het initiatiefrecht. Zo gaat het verder tot er een meerderheid gevormd is. 

    De volgorde wordt vastgelegd in een bijzonder formulier. De dag na de verkiezingen vind je het formulier op deze pagina. Wie als initiatiefnemer eerste aan zet is, zal je hier vanaf 14 oktober kunnen volgen. 

     

  3. De initiatiefnemer die erin slaagt om binnen de 14 dagen een meerderheid te vormen, dient een ‘gezamenlijke akte van voordracht’ in. Daarin staan de namen van de verkozenen die het schepencollege gaan vormen. De naam van de nieuwe burgemeester staat hier niet in.

Raadpleeg hier de volgorde van het initiatiefrecht >

PeriodeStart initiatiefrechtInitiatiefhouderEinde
114 oktober 2024Mathieu Mas28 oktober 2024
229 oktoberJohn Adam12 november 2024

 


Aanwijzing van de burgemeester

De burgemeester is doorgaans de verkozene met de meeste naamstemmen die behoort tot de grootste coalitiefractie. 

Hij/zij legt de eed af op de installatievergadering als aangewezen burgemeester. De gemeenteraad stelt daarna de Vlaamse Regering in kennis zodat de benoemingsprocedure kan opgestart worden.

 


Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst

Het BCSD zal – de voorzitter niet meegeteld - bestaan uit 8 leden. De toewijzing ervan aan de fracties is in verhouding tot het aantal zetels in de raad voor maatschappelijk welzijn.

Dit overzicht is onder voorbehoud van lijstenverbinding.

Fractie

Aantal leden

Iedereen9700!3 (2 rechtstreeks verworven, 1 niet-rechtstreeks verworven)

Open VLD

2 rechtstreeks verworven

Meer dan groen2 (1 rechtstreeks verworven,  1 niet-rechtstreeks verworven)
N-VA1 rechtstreeks verworven
Vlaams Belang0