×

Groene herwaardering van onze begraafplaatsen

Beetje bij beetje maken we de begraafplaatsen in Oudenaarde doorheen het hele jaar groener. Verharding maakt plaats voor bloemenmengsels, bloembollen en beloopbare veldbloemen. Hoogstambomen en struiken zorgen voor extra geborgenheid. Zo groeien de begraafplaatsen uit tot uitnodigende plekken. Daarnaast willen we het serene karakter van de begraafplaatsen bewaren en het funerair erfgoed beschermen. We hebben al heel wat stappen gezet en plannen binnenkort heel wat nieuwigheden.

Luwte-oases

Onze begraafplaatsen transformeren we in luwte-oases. Dat zijn plaatsen waar iedereen tot rust kan komen, weg van de drukte en weg van storende omgevingsgeluiden. Binnen een groene omgeving willen we ruimte creëren om onze geliefden te herdenken, om even uit te rusten en om te genieten van het groen en de biodiversiteit. Door middel van extra rustbanken willen we serene ontmoeting mogelijk maken en met een verbindingspad voor wandelaars en fietsers creëren we mogelijkheden voor zachte recreatie. Tot slot willen we ervoor zorgen dat al onze begraafplaatsen toegankelijk zijn, zodat elke bezoeker zich welkom voelt.

Bijenvriendelijk

Oudenaarde is een bijenvriendelijke stad en ook op onze begraafplaatsen willen we biodiversiteit ondersteunen. De begraafplaatsen worden een groene omgeving met verschillende bloemenweides, planten en verschillende grassoorten. Zo willen we een gunstige omgeving creëren voor vlinders, bijen, sprinkhanen en andere nuttige insecten. 

23 voetbalvelden

Door het pesticidenverbod is het bijzonder arbeidsintensief geworden om de verfijnde onderhouden begraafplaatsen zoals vroeger te kunnen behouden. Oudenaarde heeft 15,9 hectaren aan begraafplaatsen, wat ongeveer gelijk staat aan bijna 23 voetbalvelden. Deze oppervlakte biedt dus heel wat kansen om de biodiversiteit in onze stad te stimuleren. Onze eigen groendienst onderhoudt dagelijks de stedelijke begraafplaats in Eine, goed voor zo’n 10,71 hectare. Voor de andere begraafplaatsen werken we samen met een organisatie binnen de sociale economie. Elke drie weken gaan ze langs om het algemeen onderhoud te voorzien. We onderhouden de paden, bomen en struiken aan de rand van de perken en rondom de begraafplaats, maar niet de aanplanting op de graven zelf. Dat is voorbehouden voor de nabestaanden.

Bloemrijk

Het efficiënt beheer van ons openbaar groen is een van onze prioriteiten, ook op de begraafplaatsen. Op dit moment testen we verschillende bloemrijke en grasrijke mengsels uit. Door verder te experimenteren met onze maaikalender, willen we tot een ideale aanpak komen die aangenaam is voor zowel de mensen als de insecten die onze begraafplaatsen bezoeken. De afgelopen jaren hebben we op de begraafplaatsen in Eine, Oudenaarde (Dijkstraat), Ename (rond de kerk) en Welden bloemrijk graszaad ingepland. Doorgaans maaien we op die begraafplaatsen slechts één tot twee keer per jaar. Als het nodig is voor de veiligheid en het comfort op de paden, wordt er vaker gemaaid. Door slechts een paar keer per jaar te maaien, komen verschillende grassoorten in bloei. Het gras
staat daardoor hoger en beweegt sierlijk in de wind. Deze nieuwe aanpak beoogt nog niet helemaal wat we wensen. We blijven daarom onze aanpak evalueren en aanpassen. Het is een leer- en groeiproces, waarbij we evolueren van strak groenonderhoud naar een speelser beheer van ons openbaar groen.

Meerstammige bomen

Bomen zorgen voor schaduw, rust en meer groen op onze begraafplaatsen. Daarom hebben we meerstammige bomen aangeplant op de begraafplaatsen in Leupegem, Melden, Ename (Wallestraat) en Nederename. Meerstammige bomen vertakken zich vanuit de grond in meerdere stammen. Je kan ze ergens tussen een boom en een struik situeren.

 

Plannen voor de toekomst

 

  • Stedelijke begraafplaats in Eine

Recent maakte een landschapsbureau een masterplan op voor de stedelijke begraafplaats in Eine. Tijdens een participatietraject ontvingen we heel wat goede ideeën die we meenemen in de plannen die vanaf 2025 uitgevoerd worden. Op korte termijn starten we met de ontharding van de huidige natuurbegraafplaats. Zo creëren we een ruimte voor begravingen in bioafbreekbare urnen. Ook starten we met een aantal kleinere bomen aan te planten zodat ze tijd krijgen om te groeien.

 

  • Begraafplaats in de Dijkstraat

De begraafplaats in de Dijkstraat willen we herwaarderen met aandacht voor funerair erfgoed, vergroening en een plaats van bezinning. We willen een rustplek creëren die een verlenging is van het Liedtspark, de volkstuinen en het Sint-Jozefsplein. We
werken daarvoor met een landschapsbureau dat ook hiervoor een masterplan heeft uitgewerkt. De komende tijd worden deze plannen verder uitgewerkt.

 

  • Andere begraafplaatsen

Ook voor de begraafplaatsen in Leupegem, Melden, Nederename en Mater plannen we herwaarderingen.
Zodra de concrete plannen klaar zijn, lees je ze op deze pagina.