×

Helpen in de buitenschoolse kinderopvang

Zo beleven Sarie & Francky het

Sarie Van den Bossche en Francky Deknudt zijn twee enthousiaste vrijwilligers in onze buitenschoolse kinderopvang. Die is altijd op zoek naar extra helpende handen. Misschien word jij hun nieuwe collega?

 

Je betekent echt iets voor die kinderen. Je bezorgt hen een leuke tijd, bouwt vertrouwen op en ziet hen echt opgroeien

 

Wat is jouw taak bij de buitenschoolse kinderopvang?

Francky: “Ik vang in de buitenschoolse opvang van KBO Walburga de kinderen drie dagen per week op, vooral na schooltijd. Ik doe het intussen zo’n zes jaar. In het begin voor en schooltijd, met tussendoor zelfs vervangingen op de school. Wat ik zoal doe, varieert. Van de kindjes tellen en hen inloggen tot het samen eten van een koekje bij een drankje. Daarna kunnen ze vrij spelen, doen we soms een spelletje of lees ik voor. Het verzorgende aspect, zoals de kindjes helpen naar toilet gaan of pampers verversen, is vrij beperkt.”

Hoe ben je in de buitenschoolse kinderopvang terechtgekomen?

Sarie: “Ik kwam na de coronacrisis zonder werk te zitten en was nog te jong en te actief om op pensioen te gaan. Ik heb nog aan wijkwerking gedaan en kwam via het wijkwerkingkantoor te weten dat ze bij de buitenschoolse kinderopvang nog vrijwilligers zochten. Ik was op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding en vond die als vrijwilliger onder andere bij de buitenschoolse opvang van KBO Mater. Je betekent echt iets voor die kinderen. Je bezorgt hen een leuke tijd, bouwt vertrouwen op en ziet hen echt opgroeien. Wij zijn eigenlijk een rustpunt tussen de school en thuis. Een bufferpunt als er iets is gebeurd. Je staat altijd klaar voor de kinderen. Het geeft je veel voldoening.”

 

Het is onvoorstelbaar hoe snel je een band opbouwt met de kinderen en hoeveel liefde en dankbaarheid je van hen en van de ouders krijgt

 

Tevreden vrijwilligers, dus?

Sarie: “Jazeker; Het vrijwilligerschap zit in mij. Ik doe het graag, voor mezelf, voor andere mensen, voor de samenleving. Behalve in de kinderopvang ben ik ook vrijwilliger in het rusthuis. Daar neem ik onder andere foto’s van de bewoners, van evenementen, ga ik geregeld met hen wandelen en bak ik wafels voor hen. Tijdens de coronacrisis was ik ook steward in het vaccinatiecentrum. 60’ers zijn eigenlijk nog altijd jong. Je bent op die leeftijd nog niet afgeschreven. En in de kinderopvang voel ik me zeker jong. Je hebt natuurlijk een zekere maturiteit en denkt anders dan een jonger iemand, maar je leert zo ook veel van elkaar."

Francky: “Na mijn pensioen ben ik niet in een zwart gat gevallen. Ik ben blij dat ik me nuttig kan maken en ik heb me nog geen minuut verveeld. Ik werk graag met kinderen. Het is onvoorstelbaar hoe snel je met hen een band opbouwt en hoeveel liefde en dankbaarheid je van hen en van de ouders krijgt. Ook als ik hen na schooltijd tegenkom, komen ze enthousiast naar me toegelopen. Dat doet me elke keer zo’n deugd. Ook met de collega’s heb ik een fijne klik. Ze zijn altijd heel vriendelijk, dankbaar en ook na schooltijd gaan we af en toe samen iets eten of drinken.”

Sarie: “Vrijwilligerswerk helpt je om een sociaal netwerk te behouden, zorgt voor een zekere structuur in je week en je kan tegelijkertijd iets betekenen voor mensen. Bovendien word je ook zelf geprikkeld. Ik hou ervan om, ook buiten de week, ermee bezig te zijn en te zoeken naar leuke activiteiten om met de kinderen te doen. Niet alleen voor de kinderen, maar voor de ouders betekenen we veel. Als wij er niet zouden zijn, zouden de ouders thuis moeten blijven of zouden de grootouders voortdurend moeten inspringen, in plaats van zelf te kiezen hoe ze hun vrije tijd willen invullen.”

 

Vrijwilligerswerk helpt je om een sociaal netwerk te behouden, zorgt voor een zekere structuur in je week en je kan tegelijkertijd iets betekenen voor mensen

 

---

Praktisch

Alle info op een rijtje voor kandidaat-vrijwilligers of -jobstudenten

Welke taken zijn er

  • Ouders onthalen en kleuters en/of kinderen van de lagere school opvangen
  • Voorlezen, samen iets ieten, spelimpulsen aanbieden,...
  • Inspelen op de talenten en mogelijkheden van kinderen
  • Gepast reageren op conflicten groot en klein 
  • ...
     

Wat krijg je in ruil

  • Een takenpakket op jouw maat
  • Een belastingvrije onkostenvergoeding (vrijwilliger)
  • Een verloning (jobstudent)
  • Veel warme sociale contacten

Waar en wanneer

  • Geef aan welke momenten en locaties het best bij jou passen
  • De buitenschoolse opvang vindt elke werkdag plaats van 7 tot 8.15 uur, tussen 15.30 uur en 18 uur en op woensdagnamiddag van 12 tot 18 uur
  • De kinderopvang vindt plaats op 17 locaties in Oudenaarde en haar deelgemeenten

Contact

Team Buitenschoolse Kinderopvang Stad Oudenaarde
buitenschoolseopvang@oudenaarde.be
055 21 9700 (gebruik daarna het nummer 1600)