×

Nieuw meerjarenplan

Geef jouw blik op Oudenaarde

Wat vind jij belangrijk voor Oudenaarde? Waar moet de stad op inzetten de komende jaren? Het stadsbestuur werkt aan het nieuwe meerjarenplan en wil jou hierbij betrekken.

Dit meerjarenplan legt de belangrijkste beleidskeuzes en prioriteiten vast voor de komende zes jaar. Denk aan thema’s zoals duurzaamheid, sociale zaken, vrije tijd en stadsontwikkeling. Jouw stem speelt hierin een belangrijke rol.

Inspraakavonden

We willen zoveel mogelijk inwoners laten meedenken en meepraten. Dat kan door deel te nemen aan een van onze inspraakavonden dicht bij jou in de buurt.

  • Dinsdag 22 april in Parochiehuis, Deinzestraat 51 (Bevere)
  • Vrijdag 25 april in Dorpshuis De Linde, Berchemweg 250 (Melden)
  • Maandag 28 april in OC De Meesterschool, Schoolstraat 2A (Eine)
  • Woensdag 30 april in zaal Ten Berge, Volkegemberg 9 (Volkegem)

De avond start om 19 uur en eindigt ongeveer rond 21 uur. Inschrijven kan via deze link, 055 46 06 10 of communicatie@oudenaarde.be

Wil je graag meedenken rond mobiliteit? Het stadsbestuur werkt aan een nieuw mobiliteitsplan en organiseert daarover een apart participatietraject in mei. Meer info >

Digitaal

Wil je liever vanuit je zetel jouw mening geven? Dat kan op het digitaal inspraakplatform inspraak.oudenaarde.be. Je kan deelnemen tot en met 30 april.

Naar een nieuwe meerjarenplan

Dit meerjarenplan legt de belangrijkste beleidskeuzes en prioriteiten vast voor de komende zes jaar. Denk aan thema’s zoals duurzaamheid, sociale zaken, vrije tijd en stadsontwikkeling. 

Tijdlijn

Fase 1 - inspiratienota en omgevingsanalyse

In 2023 zette de stad de eerste stap richting een nieuw meerjarenplan voor 2026 tot 2031. Dat begon met een inspiratienota, samen met het document ‘Oudenaarde in cijfers’. Die twee vormen samen een omgevingsanalyse: een soort foto van hoe het vandaag gaat met Oudenaarde.

Zo'n omgevingsanalyse is verplicht. Het is een vaste stap in de manier waarop steden en gemeenten hun beleid voorbereiden. Die aanpak heet de beleid- en beheerscyclus.

De administratie stelde de inspiratienota op. Die nota kan inspiratie geven aan de nieuwe bestuursploeg, het bestuursakkoord en het uiteindelijke meerjarenplan.

Fase 2 - bestuursakkoord en beleidsdagen

Na de verkiezingen stelt de nieuwe bestuursploeg een bestuursakkoord op. Dat is een document waarin de partijen vastleggen wat ze willen realiseren in de komende zes jaar. Denk aan plannen rond vrije tijd, wonen, jeugd, milieu of lokale economie.

In januari en februari ging het nieuwe bestuur samen met de stadsdiensten aan de slag tijdens enkele beleidsdagen. Tijdens die dagen werkten ze het bestuursakkoord verder uit tot duidelijke doelstellingen, acties en actieplannen. Zo werd concreet wat de stad zal doen en hoe ze dat zal aanpakken.

Ook de nodige middelen kwamen aan bod, zoals budget, personeel of extra ondersteuning. De beleidsdagen waren een belangrijk overlegmoment tussen bestuur en administratie. Samen vertaalden ze de grote lijnen van het akkoord naar een realistisch en uitvoerbaar beleid.

Fase 3 - geef jouw blik op Oudenaarde

De beleidsdagen leverden een lange lijst op van mogelijke acties. Maar: niet alles kan tegelijk. Er zijn keuzes nodig. Welke acties zijn het meest dringend? Wat is haalbaar met het beschikbare budget en personeel? De stad wil die keuzes niet alleen maken. Daarom start nu een participatietraject, waarbij inwoners en adviesraden kunnen meedenken.

We luisteren naar adviesraden, maar ook naar jou als inwoner. Dat doen we via dit digitaal platform én tijdens vier gespreksavonden in verschillende buurten. Zo verzamelen we ideeën, bezorgdheden en suggesties van zoveel mogelijk Oudenaardisten.

Samen met die input gaat de stad daarna aan de slag om van de vele plannen een haalbare en gedragen strategie te maken voor de komende jaren.

We willen zoveel mogelijk inwoners laten meedenken en meepraten. Dat kan door deel te nemen aan een van onze inspraakavonden dicht bij jou in de buurt.

  • Dinsdag 22 april in Parochiehuis, Deinzestraat 51 (Bevere)
  • Vrijdag 25 april in Dorpshuis De Linde, Berchemweg 250 (Melden)
  • Maandag 28 april in OC De Meesterschool, Schoolstraat 2A (Eine)
  • Woensdag 30 april in zaal Ten Berge, Volkegemberg 9 (Volkegem)

Meer info en inschrijven via www.oudenaarde.be/meerjarenplan

Wil je liever vanuit je zetel jouw mening geven? Dat kan via het inspraakplatform.

Fase 4 - verwerking

Na de beleidsdagen en het participatietraject ligt er nu een schat aan waardevolle input op tafel. Die komt uit verschillende hoeken:

  • ideeën en reacties van inwoners via dit platform en de vier gespreksavonden
  • adviezen van de adviesraden
  • voorstellen van het bestuur en de stadsdiensten
  • inschattingen van wat haalbaar is met het beschikbare budget en personeel

Het stadsbestuur maakt nu samen met de administratie keuzes en stelt prioriteiten. Daarbij houden ze rekening met onder andere de noden van de stad, de suggesties van inwoners en adviesraden, de financiële en praktische haalbaarheid en de lange termijnvisie van Oudenaarde. Niet elk voorstel kan namelijk (onmiddellijk) uitgevoerd worden. 

Fase 5 - het meerjarenplan is klaar: van plannen naar uitvoering

Na maanden van voorbereiden, meedenken, afwegen en bijsturen is het vanaf januari 2026 zover: de stad heeft een nieuw meerjarenplan voor de periode 2026 - 2031.

In dit plan staat wat de stad de komende zes jaar wil bereiken, welke acties ze zal uitvoeren en welke middelen daarvoor beschikbaar zijn. Het meerjarenplan is gebaseerd op het bestuursakkoord, de resultaten van het participatietraject en de adviesraden, de keuzes die gemaakt zijn op basis van budget en haalbaarheid en de lange termijnvisie voor een sterk, leefbaar en duurzaam Oudenaarde.

Na de goedkeuring door de gemeenteraad wordt het plan officieel van kracht.

We brengen het plan tot bij jou

Een meerjarenplan is geen document dat in een lade verdwijnt. We willen onze inwoners informeren over wat er gaat gebeuren, wanneer en waarom. Daarom zullen we vanaf januari 2026 inzetten op verdere communicatie rond het meerjarenplan.