×

Tips om energie te besparen

Probeer jij je energiefactuur te verlagen? Hieronder bezorgen we je een aantal energieslimme tips.

 

Besparen op korte termijn

1) Verlichting: vervang halogeen- en gloeilampen door ledverlichting. Ledverlichting is 75% zuiniger dan een halogeenlamp en 85% zuiniger dan gloeilampen. Bovendien gaan ze een stuk langer mee. Schakel lichten uit als je een ruimte verlaat.

2) Sluipverbruik: sommige apparaten gebruiken tot 75% van hun energie als ze in stand-by staan. Brandt er nog een lampje of voelt de oplader van je telefoon warm aan? Dan gebruiken ze nog steeds stroom van het net. Haal ze uit het stopcontact of zet het apparaat volledig uit. Je kan ook een stekkerdoos gebruiken met een aan- en uitknop die verschillende apparaten in één keer uitzetten.

3) Diepvries: ontdooi je diepvriezer als er een ijslaagje ontstaat. Het ijslaagje, zelfs al vanaf een paar millimeters dik, zorgt ervoor dat er een flinke toename is in energiegebruik. 

4) Verwarming: de verwarming van onze woning bestaat uit gemiddeld 60% van ons jaarlijks energieverbruik.  Zet je verwarming een graadje lager. Elke graad lager doet het energieverbruik met gemiddeld 7% dalen. Zet de verwarming uit in ruimtes die je niet gebruikt en hou kamerdeuren van verwarmde kamers zoveel mogelijk gesloten. 

5) Thermostaat: installeer een programmeerbare thermostaat die op vast gekozen tijdstippen de verwarming aan- en uitzet. Op die manier kan je nooit vergeten om de verwarming uit te zetten. Een slimme thermostaat zorgt ook voor het beter kunnen opvolgen van het energieverbruik in je woning. 

6) Warm water: maak verstandig gebruik van warm water. Dat verlaagt niet enkel de waterrekening maar ook de energierekening die nodig is om het water te verwarmen.

7) Water koken: gebruik bij het koken een waterkoker om water aan de kook te brengen. Een waterkoker verbruikt een stuk minder energie om water te laten koken in vergelijk met een elektrische kookplaat. Een kookplaat op gas verbruikt niet meer energie dan een waterkoker. Let er ook op dat de afzuiging van de dampkap tijdig wordt uitgezet. Afhankelijk van je type ventilatie zuigt die namelijk de warmte uit je woning weg.  

8) Kies voor energiezuinige apparaten. Bij de aankoop van een nieuw toestel kijk je best naar het energielabel, dat verplicht is, en kies je best voor de energiezuinige apparaten (A+++). Die zijn een stuk duurder in aankoop maar verdienen zichzelf terug door een lager stroomverbruik. 

8) Energieleveranciers: vergelijk tijdig de tarieven van verschillende energieleveranciers. Meer info >

 

Besparen op lange termijn

Energiebesparend renoveren?

  • Zorg ervoor dat er in de woning geen spleten of kieren zijn langs waar de warmte kan ontsnappen. Anders wordt er onnodig verwarmd en verdwijnt de warmte naar buiten. Ga ook voor een voldoende geïsoleerde woning die de warmte binnen kan houden en de koude buiten. Zo kan je de thermostaat gemiddeld 3 tot 4 graden lager zetten.  
     
  • Schakel over op duurzame warmte zodat je minder afhankelijk bent van de prijzen voor gas of stookolie. Dat kan bijvoorbeeld door het installeren van een warmtepomp, die werkt op elektriciteit. De warmtepomp haalt zijn warmte uit lucht, water of de bodem en geeft die af in de woning.  
     
  • Wek elektriciteit op door het plaatsen van zonnepanelen op de woning. De zonnepanelen zetten de zonne-energie om in elektriciteit. De elektriciteit die te veel wordt geproduceerd, wordt terug op het net gezet tegen een kleine vergoeding. Zonnepanelen zijn een slimme investering die zich op heel korte termijn terugverdienen. Daarna is de opgewekte elektriciteit praktisch gratis. Met slimme apparatuur in huis kan er ook voor worden gezorgd dat de elektrische apparaten (vaatwasmachine, droogkast,…) enkel draaien op het moment dat de zonnepanelen voldoende produceren.