×

Transitie

Hoewel het klimaatplan hoofdzakelijk focust op het verminderen van onze CO2­-uitstoot, wat dan weer sterk gelinkt is met ons energieverbruik, zijn we er van overtuigd dat enkel en alleen ons energieverbruik veranderen niet genoeg is. Als we écht de klimaatverandering willen tegengaan, dan moeten we evolueren naar een duurzame maatschappij, waar leven met respect voor onze omgeving een vanzelfsprekendheid is.

Deze ‘transitie’ uit zich op vele manieren: we gaan ‘consuminderen’ door onze spullen te herstellen, te delen of door te geven; we nemen onze voedingsgewoonten onder de loep en gaan radicaal voor duurzaam én lokaal; ons gazon transformeert van een glad groen biljartlaken naar een wild festijn voor plant en dier… En we doen dat alles bij voorkeur samen en niet alleen!

Transitie behelst dus veel meer dan we hier kunnen opsommen, maar met deze voorbeelden kan je vast al aan de slag:

Zonder is gezonder

Vanaf 1 januari 2015 geldt voor alle openbare diensten een verbod op het gebruik van pesticiden. Stad Oudenaarde bereidde zich de jaren voordien al voor door bijvoorbeeld de heraanleg van de kerkhoven en slim ontwerp van nieuwe groenelementen. Groenonderhoud zonder gebruik van pesticiden is uiteraard meer arbeidsintensief. Hier en daar zullen de groenelementen er misschien niet zo pico bello bijliggen als vroeger, maar ze zijn in elk geval véél gezonder voor mens, plant en dier!

Vanaf 19 juli 2017 mogen ook particulieren geen producten meer gebruiken waar glyfosaat in zit. Geen nood, er zijn perfect werkende alternatieven! Lees en leer er HIER meer over.

Volkstuinen en deeltuinen

Je hebt groene vingers maar geen tuin? De oogst uit je kleine tuintje smaakt naar meer? Of je vindt tuinieren zoveel leuker als je het niet afgezonderd moet doen? Dan kan een lapje grond van de volkstuinen aan het Liedtspark de perfecte oplossing bieden!

In Ename kan je dan weer terecht voor tuinieren met een vleugje geschiedenis: op de archeologische site van de 17de eeuwse abdij is de moestuin heraangelegd zoals hij er oorspronkelijk uitzag. Niet alleen de indeling van de tuin maar ook de gekweekte groenten brengen de monniken van eeuwen geleden weer even tot leven. Je kan er kiezen voor een eigen perceeltje, maar er is ook een terrein voor ‘samentuinieren’. Inschrijven kan HIER, of ga eens een praatje maken met de hoveniers, zij vertellen vast honderduit over deze bijzondere tuin!

Voedselteams

Een voedselteam is een groep mensen die samen basisvoedsel aankopen bij lokale of regionale producenten en dat wekelijks afhalen in een gemeenschappelijk depot. De producenten worden geselecteerd op basis van hun ecologische, economische en sociale bedrijfsvoering. Bestellingen en betalingen gebeuren via de webwinkel.

Ook in Oudenaarde is een voedselteam actief! Informeer gerust via oudenaarde@voedselteams.be

MEER INFO...

De Kringwinkel

Bij De Kringwinkel kan je terecht met al je herbruikbare goederen. Dat is goed nieuws voor de strijd tegen de afvalberg. Door je spullen aan De Kringwinkel te geven of zelf tweedehands te kopen, geef je ze niet alleen een tweede leven maar voorkom je ook dat nieuwe goederen moeten worden geproduceerd. Zo besparen we samen maar liefst 73.000 ton CO2 per jaar!

Bovendien biedt De Kringwinkel werkgelegenheid aan mensen die het moeilijk hebben om een job te vinden op de gewone arbeidsmarkt. En uiteraard zorgt De Kringwinkel ervoor dat ook mensen met een beperkt budget mooie spullen kunnen aankopen. Wie kringt, die wint!

Website De Kringwinkel

't zoemt in 't Spei

Op 1 juni 2017 werd in het natuureducatief gebied ’t Spei een bijenhal geopend. De Koninklijke Oudenaardse Bijentelersmaatschappij leverde 6 bijenkasten, van waaruit honingbijen kunnen uitvliegen naar de hoogstamboomgaard en bloemrijke graslanden. Ook aan de wilde, solitaire bijen werd gedacht: de leerlingen van het 4e jaar houtbewerking van Bernardustechnicum timmerden een prachtig insectenhotel voor hen.

Onze bijen staan onder druk. Door het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen, een afname van de bloemenrijkdom en aantasting door een parasiet gaan hun aantallen sterk achteruit. Nochtans zijn bijen als bestuivers broodnodig voor het behoud van de biodiversiteit en onze voedselproductie. De nieuwe thuis voor bijen in ’t Spei is dus goed voor hen, maar ook voor ons.

't zoemt in 't Spei't zoemt in 't Spei