×

Vergunning horeca-inrichting

Wat

De exploitatie van een vaste horeca-inrichting is onderworpen aan een vergunning uitgereikt door het stadsbestuur. Een exploitant mag zijn zaak pas openen nadat die over deze vergunning beschikt. De vergunning is geldig zolang aan alle voorwaarden is voldaan.

Voorwaarden

Voor personen die een vaste horeca-inrichting wensen te openen op grondgebied Oudenaarde.

Procedure

De exploitant dient bewijs te leveren te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Een moraliteitsonderzoek inzake de zedelijkheid voor het exploiteren van een drankgelegenheid zoals bepaald in het koninklijk besluit van 3 april 1953 tot samen ordening van de wetbepalingen inzake de slijterijen van gegiste en sterke dranken en in de wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank
  • Beschikken over de wettelijk verplichte burgerrechtelijke aansprakelijkheidsverzekering inzake brand en ontploffing in het geval de horecazaak behoort tot een van de categorieën van inrichtingen opgenomen in de lijst van artikel 1 van het K.B. van 28 februari 1991 betreffende de inrichtingen die onder toepassing vallen van hoofdstuk 2 van de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffingen en betreffende de verplichte verzekering van burgerlijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen
  • Voldoen aan de bepalingen zoals voorgeschreven door het gemeentelijk reglement houdende vaststelling van de minimumnormen inzake brandpreventie met betrekking tot publiektoegankelijke inrichtingen
  • Bewijs van aangifte Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)
  • Bewijs van aangifte Unisono
  • Een gedetailleerd grondplan met afmetingen van de horeca-inrichting

Start aanvraag:

  • Minstens één maand vóór de (her)opening van je horecazaak bezorg je het aanvraagformulier ingevuld aan de dienst economie samen met alle gevraagde documenten. Je kan het formulier uitprinten of de aanvraag online doen.
  • De stedenbouwkundig vergunde toestand van het pand waarvoor de aanvraag is ingediend wordt ook onderzocht. Daaruit moet blijken dat de horecafunctie op die locatie stedenbouwkundig vergund is of rechtmatig tot stand gekomen is.
  • De vergunning wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Bij goedkeuring ontvang je de vergunning die je ter beschikking houdt in de horecazaak zodat een controle mogelijk is.
Wat meebrengen?

Deze documenten moet je verplicht toevoegen aan je aanvraag:

  • Kopie van de identiteitskaart van de exploitant
  • Uittreksel uit het strafregister model '596.1-8 dranken’ (max. 3 maanden oud) van alle uitbaters en vennoten die gekend zijn in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) of het Belgisch Staatsblad
  • Ingevuld aangifteformulier FAVV of ander bewijs van aangifte
  • Ingevuld aangifteformulier Unisono of ander bewijs van aangifte
  • Uittreksel uit de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) waaruit blijkt dat de vestigingseenheid openomen werd
  • Een attest van de verzekeringsmaatschappij voor BA voor deze uitbating én een attest van de verzekering objectieve aansprakelijkheid bij brand en ontploffing
Bedrag

De vergunning horeca-inrichting wordt gratis afgeleverd en blijft geldig zolang je uitbater bent van de horecazaak.

Uitzonderingen

In Oudenaarde moet een pop-uphorecazaak ook over een vergunning beschikken.

Is de pop-up in een bestaand leegstaand pand? Gebruik dan ook het aanvraagformulier op deze pagina.
Zal de pop-up in open lucht ingericht worden? Contacteer minstens drie maanden vooraf de dienst economie.