BIN-Z (Buurtinformatienetwerk Zelfstandigen)
Een BIN-Z is een buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen. Niet alleen zelfstandige ondernemers, maar ook handelaars, kmo's en de dienstverlenende sector (apothekers, dokters ...) kunnen er deel van uitmaken.
De specifieke doelstellingen van een BIN-Z zijn:
- (Betere) sociale controle verkrijgen in straten en winkels (wat kan leiden tot een verhoogde graad van waakzaamheid en een verhoogd meldingsgedrag)
- Criminaliteit terugdringen
- Winkelen en wonen aangenaam maken
- De leefbaarheid binnen de wijk verbeteren
Bij een gewone BIN is het hoofddoel woninginbraken voorkomen. Bij een BIN-Z is het belangrijk dat de zelfstandige ondernemers zo vlug mogelijk van onregelmatigheden worden ingelicht. Dat kan gaan van (een poging tot) een wisseltruc, (een poging tot) het gebruik van vals geld ... tot personen die zich verdacht gedragen in een zaak.
Hoe werkt het in de praktijk?
Stelt een handelaar verdachte feiten vast of is die zelf het slachtoffer van een misdrijf, dan neemt die onmiddellijk contact op met de politie op het centrale nummer 101 (en dus niet via het lokale nummer van de politie). De politie onderzoekt vervolgens de binnengekomen meldingen en filtert ze volgens urgentie. Bedoeling van die filtering is om ervoor te zorgen dat de handelaars de juiste informatie op het juiste tijdstip krijgen zonder overstelpt te worden met een overvloed aan informatie die uiteindelijk niet relevant is. Gaat het om dringende zaken zoals een overval of (een poging tot) betalen met vals geld, dan krijgen de aangesloten handelaars binnen enkele minuten een bericht (gesproken, sms, WhatsApp ...). Op die manier weten zij wanneer waakzaamheid geboden is. Naast die directe vorm van communicatie krijgen de aangesloten handelaars geregeld preventieve tips en feedback over de werking van het BIN-Z.
Heb je interesse? Onderaan vind je een inschrijvingsformulier en het huishoudelijk reglement van een buurtinformatienetwerk.