×

Muziek 3e graad

Leerlingen die de competenties van de tweede graad behaalden, komen terecht in de 3e graad

VERDER OEFENEN, UITBREIDEN EN INTEGREREN…
In de derde graad oriënteren de leerlingen zich. De klassenraad adviseert de leerlingen bij het bepalen van de optie en keuzevakken op basis van hun mogelijkheden
en talent.
De derde graad omvat 3 leerjaren. 

 

In LABO Muziek Spelen bestaat de opleiding uit 3 bestanddelen: je instrument blijft de rode draad. Daarnaast is er een vak waar je leert samenspelen in groep of begeleiden. Om je vaardigheden als muzikant zo breed en compleet mogelijk te maken is er tenslotte het Muzieklabo. Dit vak gooiden we in schooljaar ’22-’23 over een andere boeg: we stappen af van het vaste wekelijkse lesuur, en bieden een menu aan met tal van interessante keuzemodules. Afhankelijk van jouw interesses en talenten, stel je je eigen programma samen. Misschien wil je muziek leren schrijven op computer, of weten waarom blaasinstrumenten niet steeds klinken zoals ze genoteerd staan. Hoe zat het ook alweer met die akkoorden? Wat is de geschiedenis van jouw instrument, en hoe sta je vol zelfvertrouwen op een podium? Leer hoe je je eigen song in elkaar knutselt, of improviseer en jam samen met andere instrumenten zonder dat je een partituur nodig hebt… Enkele van de mogelijke keuzes zijn:

  • Bijwonen van boeiende concerten in diverse stijlen
  • Samen bekijken van een (muziek)film
  • Musescore (muziek noteren op computer)
  • Componistenportret
  • Schrijf je eigen song
  • Improviseren in groep
  • Het verhaal van jouw instrument
  • Opnametechnieken
  • Arrangeren en componeren

We nodigen ook graag lesgevers uit voor een aantal workshops. Van zodra het programma vast staat laten we jullie weten hoe je je keuzes kan vastleggen.

Ook in het LABO Muziek Maken blijft je instrument de rode draad doorheen je opleiding.  Maar hier ligt de nadruk op het live of in de studio creëren of bewerken van muziek. In het eerste jaar krijg je, per lesweek één uur Instrument, één uur Live / Studio Electronics en één uur Muzieklabo (mogelijkheid om dit in de modules te volgen). Vanaf het tweede jaar wordt het vak muzieklabo vervangen door één uur Geluidsleer- en Opnametechnieken. In de les Live / Studio Electronics verken je de mogelijkheden van het opnemen, bewerken en digitaal creëren van klank.  In de les Geluidsleer en Opnametechniek ga je nog dieper in op de studiotechniek, aan de hand van theorie en praktische opdrachten.

 

In het LABO Muziek Schrijven ligt de nadruk op het bewerken, schrijven en componeren van muziek. Je krijgt per lesweek één uur Instrument, één uur Muziektheorie en één uur ArCo (Arrangeren en Compositie).  In de les Muziektheorie ga je aan de slag met harmonie, melodie en ritme. Treed in de voetsporen van de grote meesters en leer de kneepjes van het vak en de regels van de kunst. In de les Arrangeren vertrek je van bestaande muziek, en leer je een heleboel technieken om daar creatief mee aan de slag te gaan. Dat kan gaan van een stuk herwerken voor een ander instrument of andere bezetting, tot een compleet eigen compositie.

 


We stellen de leerinhouden van de aangeboden vakken hier voor.

 

Vertolken 

Muziek Spelen

optie Klassiek
optie Jazz-pop-Rock
optie Oude Muziek
Instrument of zang (gekoppeld aan de optie) 1u/ week
Groepsmusiceren instrumenten/ vocaal of Begeleidingspraktijk*1u/ week
Muzieklabo1u/ week

Producing

Muziek Maken

optie Experimentele Muziek 3.1Live/studio electronics1u/ week
Instrument 1u/ week
Muzieklabo1u/ week
optie Experimentele Muziek 3.2-3.3Live/studio electronics1u/ week
Instrument of Muzieklabo1u/ week
Geluidsleer en opnametechnieken1u/ week

ArCo

Muziek Schrijven

Optie Muziek schrijvenMuziektheorie1u/ week
Arrangeren1u/ week
Instrument1u/ week

* Enkel voor leerlingen die een akkoordinstrument bespelen