×

Agentschap Integratie en Inburgering

Het Agentschap Integratie en Inburgering (AgII) werkt rond samenleven en taal, inburgering en oriëntering naar taallessen Nederlands. Als extern verzelfstandigd agentschap (EVA) van de Vlaamse overheid zet het zich in voor een samenleving waarin herkomst geen beslissende rol speelt. Meer info over het aanbod:

Samenleven en taal

Het AgII ondersteunt lokale besturen, organisaties en burgers in hun omgang met de gevolgen van migratie. We werken rond taal, verbinding en participatie. Zo maken we cijferanalyses, helpen we taaldrempels weg te werken en geven we tips over hoe je de toegankelijkheid kan verbeteren. 

We informeren objectief en inspireren op maat. We geven vormingen en begeleiding gericht op de praktijk. Bijvoorbeeld: 

  • Hoe maak je als gemeente jouw dienstverlening toegankelijker voor mensen met een migratieachtergrond? 
  • Hoe bevorder je de communicatie met anderstaligen? 
  • Hoe bevorder je samenleven in de buurt? 

Lees meer over samenleven en taal >

Inburgering

Het AgII organiseert een inburgeringstraject voor nieuwkomers in Vlaanderen en Brussel. 

Dat inburgeringstraject bestaat uit vier onderdelen: 

  • Maatschappelijke oriëntatie: in deze cursus leer je over leven, wonen en werken in België. 
  • Nederlands leren: je volgt een cursus Nederlands (A1 of A2) via een van de partners van het AgII. Ken je al Nederlands? Dan kan je een test afleggen om je niveau te bewijzen en eventueel een vrijstelling te krijgen. 
  • Traject naar werk: je schrijft je in bij de VDAB. 
  • Participatietraject: je doet vrijwilligerswerk, stage of je neemt deel aan een buddyproject. 

Een trajectbegeleider ondersteunt je tijdens het volledige traject. Als je de doelen van alle trajectonderdelen behaalt, krijg je een inburgeringsattest. 

Wie kan of moet inburgeren? 

Meer informatie over de doelgroep vind je op de website van de dienst Vreemdelingenrecht en Internationaal Familierecht van het AgII. 

Voor minderjarige nieuwkomers verloopt inburgering voornamelijk via het onderwijs. Veel scholen organiseren onthaalonderwijs om jonge inburgeraars zo snel mogelijk Nederlands te leren. Hoewel minderjarigen geen inburgeringstraject mogen volgen, kan het AgII hen wel helpen om een geschikte school of onthaalklas te vinden. Via de gemeente krijgen ze ook meer info over het socioculturele aanbod in de buurt. 

Lees meer over het inburgeringstraject in verschillende talen >

Nederlands leren en oefenen

Wil je als anderstalige Nederlands leren? Dan kan je bij het AgII terecht (ook als je geen inburgeringstraject volgt).

Nederlands leren 

Het AgII geeft zelf geen les, maar gaat op zoek naar een geschikte school of cursus. Als je al Nederlands kent, kan je een niveautest doen. 

Nederlands oefenen 

Wil je Nederlands oefenen buiten de lesuren? Samen met Atlas Antwerpen, IN-Gent, Huis van het Nederlands Brussel en vzw ‘de Rand’ ondersteunt het AgII activiteiten om als anderstalige je Nederlands te oefenen. Via nederlandsoefenen.be kan je zoeken naar initiatieven in je regio. 

Taaltest Nederlands 

Ken je al wat Nederlands en wil je een bewijs Nederlands behalen, bijvoorbeeld om de Belgische nationaliteit aan te vragen? Je kan je inschrijven voor de taaltest Nederlands bij het contactpunt van het Agentschap Integratie en Inburgering in Oudenaarde.

Sociaal tolken en vertalen 

Bij het AgII kan je een opleiding volgen tot een erkenning als sociaal tolk. Daarnaast is er een dienst die instaat voor sociaal tolken en vertalen in Vlaanderen en Brussel.

Juridische dienstverlening

Organisaties, voorzieningen en besturen kunnen bij het AgII aankloppen voor informatie over vreemdelingenrecht en internationaal familierecht. Dat kan voornamelijk via een telefonische helpdesk, vormingen en publicaties. 

Contact

Enkel op afspraak

Sociaal Huis
Meerspoort 30
9700 Oudenaarde
Tel. 02 701 75 00 (elke werkdag behalve donderdag van 9 tot 12 uur en 13 tot 16.30 uur)
Website: www.integratie-inburgering.be

Een afspraak maken kan telefonisch of via het contactformulier.