×

BESP: verslag openwaterzwemmen in Oudenaarde

Tijdens de bijeenkomst van het BESP in december 2023 werden alle aanwezigen bevraagd over openwaterzwemmen in Oudenaarde. Is er naast het zwembad vraag naar andere zwemlocaties en zo ja, aan welke voorwaarden moeten die locaties dan voldoen? Aanvullend vond een inspiratiesessie plaats door de stad Brugge, waarna nieuwe ideeën en bedenkingen werden besproken. Hieronder vind je een neerslag van de ingewonnen adviezen. 

---

Overzicht ingewonnen advies

1. Wat willen jullie in Oudenaarde inzake openwaterzwemmen?
De grote meerderheid van de aanwezigen gaf aan uit te kijken naar extra mogelijkheden om te kunnen zwemmen in open water. De helft vond kansen om te ravotten in open water belangrijk en iets meer dan een derde van de aanwezigen gaf varen en roeien aan als voornaamste wens om van open water te genieten.

2. Waar willen jullie openwaterzwemmen in Oudenaarde?
Er werd een lichte voorkeur vastgesteld voor de optie vijver/meer boven de optie kanaal/rivier. Een alternatief voor de Donk, waar in de regel niet gezwommen mag worden met uitzondering voor de Triatlonclub, bleek wenselijk.

3. Waarom willen jullie openwaterzwemmen in Oudenaarde?
Ontspanning en de bevordering van de fysieke gezondheid kwamen als belangrijkste redenen uit de bus. Ook het aspect ‘back to nature’ werd als een grote meerwaarde gezien. Deze drie redenen vervolledigden de top 6: competitiemogelijkheden, kansen om een community uit te bouwen en openwaterzwemmen als een mentale uitdaging.

4. Voor wie willen jullie openwaterzwemmen in Oudenaarde?
De aanwezigen uitten hun voorkeur voor een aanbod dat zich voornamelijk richt op inwoners van Oudenaarde en dat van jong tot oud. Een kleine minderheid zou extra aanbod in openwaterzwemmen ook promoten buiten de stadsgrenzen, in de brede regio. 

5. Wanneer willen jullie openwaterzwemmen in Oudenaarde?
De voorkeur gaat uit naar een seizoensaanbod dat de zomer overstijgt, bijvoorbeeld in de periode van april/mei tot en met september/oktober. Er is ook interesse in evenementen. Een jaaraanbod leek volgens de meeste deelnemers minder aangewezen.