Johan Tahon - Universus

TENTOONSTELLING SCULPTUREN 1999 - 2020

In het MOU, het museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, kun je binnenkort de tentoonstelling 'Universus' bezoeken. In de verschillende tentoonstellingsruimtes brengt Johan Tahon een boeiend en intrigerend overzicht van twintig jaar scultpuren in Oudenaarde. Voor het eerst brengt hij nieuwe en oude stukken samen, gaat hij de confrontatie aan met de collecties van het MOU en krijgt de bezoeker een inkijk in de persoonlijke verzameling van de kunstenaar.

Oudenaardisten kennen het werk van deze hedendaagse kunstenaar ongetwijfeld door Universus, het grote bronzen beeld dat al sinds 1998 de markt siert, en door Titus, het beeldhouwwerk dat sinds 2016 op de Louise-Mariekaai te bewonderen is. 

Eerder werd gecommuniceerd dat de tentoonstelling zou plaatsvinden van 16 mei tot en met 31 oktober 2020. De tentoonstelling werd uitgesteld omwille van de maatregelen tegen het coronavirus. We communiceren binnenkort over een nieuwe datum!

 

Wisselwerking

"Universus", het grote beeld op het marktplein van Oudenaarde, was in 1999 het beginpunt van de carrière van Johan Tahon. Zijn werk verbindt eenvoudige herkenbare elementen met obscure alchemistische of metafysische thema's en de aantrekkelijke wisselwerking tussen die twee is de basis voor zijn succes. Tahons beelden zijn fantastische vreemde wezens, die uitnodigen om over hun betekenis na te denken en die eigenschap is het uitgangspunt van de tentoonstelling in het MOU.

Het MOU heeft verschillende belangrijke historische collecties en is gehuisvest in een van de mooiste stadhuizen van ons land. Tahon, die als kunstenaar al vele jaren in Oudenaarde werkt, zoekt in zijn tentoonstelling ook de wisselwerking met het stadhuis en de tentoongestelde werken. 

In iedere ruimte van het MOU waarin Tahon tentoonstelt, wordt een ander thema zichtbaar. Daarbij gaat het er niet om dat de bezoeker veel leest, maar veeleer dat hij of zij zich door de evocatieve kracht van het werk laat leiden. Er is heel veel te zien: niet alleen werken van Tahon, maar ook dingen die hij verzamelt en de geschiedenis van het beeld "Universus" en wat zich daaruit ontwikkelde.