×

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Vind je jouw vraag en bijhorend antwoord niet terug in de lijst hieronder? Contacteer ons dan via info@oudenaarde.be of via 055 21 9700.

 

Vragen over jouw stem

Zit je nog met algemene vragen in verband met het uitbrengen van je stem? Misschien vind je hier wel jouw vraag én antwoord.

Vanaf welke leeftijd mag ik gaan stemmen?

Iedereen die 18 jaar of ouder is, mag gaan stemmen voor de lokale en provinciale verkiezingen.

Waarvoor gaan we stemmen op 13 oktober?

Op 13 oktober brengen we twee stemmen uit. Eentje om een nieuw stadsbestuur voor Oudenaarde aan te stellen en één om voor een nieuwe provincieraad te kiezen. 

Stemmen voor een nieuw stadsbestuur. De stad Oudenaarde heeft heel wat bevoegdheden zoals sociale bijstand, de bibliotheek, de lokale jeugdwerking,  Oudenaards sportbeleid, het groen in de stad en de deelgemeenten en nog zoveel meer.

Stemmen voor het provinciebestuur. De provincie Oost-Vlaanderen staat in voor het onderhoud van provinciale fietsroutes, staat mee in voor het beheer van natuurgebieden, de erfgoedsite in Ename en wandelpaden.

Het is ook de taak van een provincie om wateroverlast te voorkomen en in te grijpen bij crisissen of rampen.

 

Ben ik verplicht om te gaan stemmen?

De opkomstplicht voor lokale verkiezingen werd afgeschaft. Dit betekent dat je niet verplicht bent om te gaan stemmen.

Je bent dus niet in fout als je gewoon niet gaat stemmen. Het is echter belangrijk om gebruik te maken van jouw stemrecht, als je dus op reis bent of ziek bent, kan je iemand een volmacht geven om in jouw plaats te gaan stemmen. Kies hiervoor iemand die je voor de volle 100 procent vertrouwt. 

Is het belangrijk om te gaan stemmen?

We leven in een democratie, via verkiezingen kan je een politicus aanduiden die jouw stem vertegenwoordigt.  Je beslist zo mee wie burgemeester wordt en hoe Oudenaarde en Oost-Vlaanderen er de komende zes jaren zullen uitzien. 

Stemmen we in Oudenaarde op papier of digitaal?

In Oudenaarde stemmen we op papier. In deze video zie je hoe je een geldige stem kan uitbrengen. 

Hoe kan ik een goede keuze maken in het stemhokje?

Je kan de standpunten van politici en partijen nalezen in hun partijprogramma. Die kan je doorgaans raadplegen op hun website. Je krijgt vermoedelijk ook flyers in de brievenbus, er verschijnen boodschappen op sociale media en je kan de vele telvisiedebatten volgen. 


Vragen over de stembureaus

Waar kan ik gaan stemmen? Kan ik met mijn rolstoel binnen in het stembureau? Hier vind je enkele praktische veelgestelde vragen.

Waar kan ik gaan stemmen?

In jouw uitnodigingsbrief lees je in welk stemlokaal je verwacht wordt. Een overzicht van alle stembureaus in Oudenaarde vind je hier.

Ik zit in een rolstoel, kan ik wel binnen in mijn stembureau?

Alle stemlocaties in Oudenaarde zijn toegankelijk voor personen met een rolstoel. 


Vragen over de verkiezingen

Wat na de verkiezingen?

Je kan op verkiezingsdag tot 13 uur gaan stemmen. Meteen na het stemmen, worden alle stemmen geteld om zo de resultaten te kennen.

Eenmaal de stemmen geteld zijn, wordt de officiële uitslag in een proces-verbaal opgenomen. Hopelijk verloopt het tellen vlot en weten we de officiële resultaten nog de dag zelf. Je zal alle resultaten kunnen raadplegen op de website van Vlaanderen Kiest.

 

Je kan op deze pagina lezen hoe nadien het bestuur gevormd wordt.

Hoe wordt de burgemeester eigenlijk verkozen?

De politicus met de meeste naamstemmen is de stemmenkampioen. Deze persoon probeert een meerderheid te vormen met andere partijen. De stemmenkampioen van de coalitie wordt burgemeester. 

Ik kreeg geen uitnodigingsbrief, wat nu?

Vanaf 1 oktober kan je bij dienst burgerzaken een duplicaat van jouw uitnodigingsbrief aanvragen.