×

Vlaams Kampioenschap tegelwippen

Doe jij ook mee?

Van 21 maart tot 31 oktober neemt Oudenaarde voor het eerst deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Daarin nemen steden en gemeenten het tegen elkaar op om zoveel mogelijk te ontharden en vervangen door groen. Zo wordt Oudenaarde niet alleen mooier, maar ook klimaatbestendiger. Ook inwoners, verenigingen, scholen en bedrijven kunnen meedoen. Steek jij een handje toe? 

Waarom meedoen?

Tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen is niet alleen mooier, maar ook nodig om onze stad bestand te maken tegen extreme hitte en wateroverlast ten gevolge van de klimaatverandering. Stenen houden namelijk warmte vast en laten geen water door. Door te ontharden wordt het regenwater beter opgenomen en creëren we verkoeling, maar ook voedsel en schuilplekken voor dieren en nuttige insecten. 

Wie tegels uitbreekt, kan die tot 31 oktober registreren via www.vk-tegelwippen.be . Deelnemers maken kans op een prijzenpakket en vinden er inspiratie en tuintips

Stad Oudenaarde geeft het goede voorbeeld

Ontharding is geen eenmalige actie, maar een structurele keuze. Deze actie past binnen het Lokaal Klimaat- en Energiepact en het hemelwater- en droogteplan. Ook in het meerjarenplan willen we ontharding en vergroening verder verankeren.

Als stad voorzien we alvast extra en grotere plantvakken in Kerkgate en wordt bij de heraanleg van de Bekstraat gekozen voor maximale ontharding en vergroening. Op de begraafplaats Meulewal zullen de betontegels tussen graven verdwijnen en worden de paden heraangelegd in grindgazon.

Het VK Tegelwippen is een jaarlijks initiatief van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid en Breekijzer vzw.

 

Meestgestelde vragen (FAQ's)

Wie kan er meedoen?

Gemeenten kunnen inschrijven tot 21 maart en hun gewipte tegels ingeven vanaf 21 maart. Vanaf dan kan iedereen (burgers, wijken, verenigingen, scholen …) in Vlaanderen meedoen en zijn gewipte tegels opgeven via deze website. Als hun gemeente meedoet, dan telt hun aantal gewipte tegels mee voor die gemeente. Doet hun gemeente niet mee, dan telt het mee voor heel Vlaanderen.

Gaat het enkel over tegels of ook andere vormen van ontharding? Hoe wordt dit verrekend?

Alle soorten verhardingen (beton, asfalt, klinkers, kiezels, kunstgras …) mogen worden uitgebroken. Om de score per ontharding te berekenen gebruiken we de standaardafmeting voor een tegel van 30 x 30 cm. In één vierkante meter gaan 11 tegels.

Worden er suggesties gegeven over wat men best zet in de plaats van ontharding?

Ja. Via de inspiratiepagina op de website www.vk-tegelwippen.be promoten ze tijdens de campagne welke planten, bomen en struiken de biodiversiteit ten goede komen.

Komen inspanningen die we de voorbije maanden realiseerden ook in aanmerking?

Tijdens de eerste twee edities van het VK Tegelwippen konden enkel tegels geregistreerd worden die tijdens die editie werden uitgebroken. Dat wijzigt voor het VK Tegelwippen van 2025: tegels die gewipt werden na het VK Tegelwippen 2024 (1/11/2024) en voor de start van het VK Tegelwippen 2025 (20/03/2025) kunnen geregistreerd worden voor het VK Tegelwippen 2025.

Wat doen met de gewipte tegels? Wordt er gedacht aan hergebruik?

Wat je met de gewipte tegels, het zand en het steenpuin kan doen en op welke manier je gewipte tegels kunt hergebruiken, lees je op de inspiratiepagina https://vk-tegelwippen.be/inspiratie/wat-met-je-tegels-zand-en-steenpuin/ .

Kunnen we iets winnen?

Zeker! Tijdens de campagne wordt elke maand uit de inzendingen van die maand de persoon of groep met de meest inspirerende onthardingsactie beloond met een prijzenpakket en de eretitel 'tegelwipper van de maand'. Aan het einde van de wedstrijd wordt ook een prijs uitgereikt aan de gemeenten die in hun categorie de meeste tegels hebben gewipt en aan de winnaar van elke derby of poule.