Welkom bij de stad, Prosper!
Op zondag 15 januari wordt het standbeeld van Prosper De Maeght op het gelijknamige plein in Eine officieel aan stad Oudenaarde overgedragen. Wie was Prosper? Hoe slaagde hij erin zo'n onvergetelijke indruk te maken en tot op vandaag de inwoners van Eine te inspireren tot allerlei leuks? Maak kennis met deze bijzondere man!
Bron tekst en foto's: Heemkring Westerring
Over Prosper
Blijde intrede
Prosper verovert de harten van alle Einenaars vanaf 1849. In dat jaar verhuist de pianist, klarinettist en baszanger van het West-Vlaamse Wakken naar Eine. Hij wordt er dirigent van harmonie Sint-Cecilia. Daarnaast houden hij en zijn vrouw Lucie er een café open, dat Prosper combineert met een tabakswinkel, zoals zijn vader het hem voordeed. Eerst in de Kerkstraat, later in de Statiestraat. Uiteraard wordt er ook een repetitieruimte voor de harmonie voorzien.
Legende 'Lettegh'ie op die deure!'
In 1852 ontstaat een mooie legende, die de inspiratie vormt voor zijn standbeeld en de jaarlijkse Fietel in Eine. Wat er toen gebeurde in mei?
Vrouwlief Lucie besluit samen met andere vrouwen een bedevaart naar Kerselare te ondernemen. Bij vertrek draagt ze haar Prosper op om ‘op de deure te letten’. Prosper weet wat hem te doen staat: de klanten bedienen in de tabakswinkel en het café.
Er zijn nog wel meer mannen wiens vrouwen op bedevaart gaan. Eén voor een zakken ze af naar Prosper: dit is hun kans om eens flink de bloemetjes buiten te zetten! Andere cafés wenken, maar Prosper kan niet mee vanwege zijn belofte. Of toch? Wat als… de voordeur meegaat? Het houtwerk wordt uit haar hengsels gelicht en op een kruiwagen gelegd. Alzo trekt het gezelschap van café tot café, met Prosper en zijn deur.
Heemkring Westerring maakte dit ludieke filmpje over deze legende >
Gezin
Prosper en Lucie krijgen 14 kinderen. Dochter Amélie neemt het café over, drie zonen worden eveneens muziekdirigent. Tot op vandaag zijn (veel) er van zijn naamdragers nog steeds actief bezig met muziek.
Op 2 oktober 1894 moet Eine afscheid nemen van haar geliefde inwoner. Prosper overlijdt na ziekte in zijn woonhuis, toen Statiestraat 2, vandaag Ohiostraat 195. Met pijn in vele harten moet de harmonie na 45 jaar op zoek naar een nieuwe dirigent.
Vandaag
Tot op vandaag is Prosper een inspiratiebron voor grote en kleine festiviteiten die jong en oud samenbrengen. Uiteraard is er de jaarlijkse Fietel, waarvan Prosper de geestelijke vader is. Daarnaast zijn er nog vele andere initiatieven. Zo werd vorig jaar nog Prosper 200ste geboortedag gevierd met een babyborrel, een zangstonde en avondbedevaart naar Kerselare in de kledij van toen. Ook op de nieuwjaarsreceptie van 2023 zijn alle ogen opnieuw op hem gericht, met de plechtige overdracht van zijn standbeeld aan de stad Oudenaarde.
Foto © Heemkring Westerring vzw
Over het beeld
Gevoelig topstuk
Het oorspronkelijke beeld wordt op 20 september 1986 ingehuldigd. Stad Oudenaarde roept het beeld op Erfgoeddag 2007 uit tot topstuk van de stad. Helaas blijkt het kunstwerk niet goed bestand tegen weer en wind, waardoor het regelmatig herstellingen moet ondergaan. Dat baart de initiatiefnemers en beheerders van het beeld, de Volgelingen Van Prosper (VVP, een vereniging van fietelgangers uit verschillende fietelgroepen), veel zorgen.
Bronzen missie
In 2003 al begint Eine-estekl-Eine achter de schermen de vernieuwing van het beeld voor te bereiden. Dat moest levensgroot worden en een evenbeeld van Prosper.
Kunstenaar Guy Du Cheyne uit (H)Wingene wordt uitverkoren om het nieuwe beeld te ontwerpen. Gieterij Art-Casting, gevestigd in Oudenaarde, heeft familiebanden met (De Maeght)Eine en stapt mee in het project. Ook het pleintje zelf wordt onder handen genomen. Een tuin- en landschapsarchitect uit Eine levert het ontwerp voor de beplanting, betegeling en verlichting af, de stad Oudenaarde voert uit.
Inhuldiging
Na een intensief traject van vijf jaar is het zover: het beeld en het pleintje worden op 20 september 2008 plechtig ingehuldigd. Vele inwoners en genodigden wonen het moment bij, onder wie ook twee achterkleinkinderen van Prosper zelf. Onvergetelijk is het hoe het beeld op spectaculaire wijze met een kraan tevoorschijn wordt getoverd en zijn eindbestemming bereikt.
Schenking
Vorig jaar besloot Eine-estekl-Eine het beeld aan de stad te schenken. Zo wordt het opgenomen in het cultureel patrimonium van de stad. De toekomst van het kunstwerk is verzekerd. Het zal beslist de aandacht en zorg krijgen die het verdient.
Foto © Heemkring Westerring vzw
Over Eine-estekl-Eine
Vrijwilligers
Eine-estekl-Eine is een gelegenheidswerkgroep van zeven vrijwilligers. Het werd in 2003 op vraag van het Einse feestcomité opgericht om de schouder te zetten onder een groots programma naar aanleiding van de 150ste Fietel.
Nieuw standbeeld
Wanneer blijkt dat er na afloop van die jubileumeditie van de Fietel verrassend nog een centje in kas overblijft, wordt besloten om in een nieuw standbeeld te investeren. Het wordt een werk van vele jaren. Middelen worden gezocht, sponsors geworven, kunstenaars aangeschreven en vele ethetische knopen doorgehakt om het kunstwerk in zijn huidige vorm te realiseren. Vier uitbundige dorpsfeesten later, een belofte gemaakt aan de sponsors, is het beeld in 2008 klaar om onthuld te worden.
Opvolging
In 2022 bundelde de werkgroep nogmaals de krachten. Prosper zou dan 200 jaar geworden zijn. Eine-istekl-Eine ondersteunt een jonge generatie Einenaars bij de uitwerking van hun programma, waaronder een felgesmaakte tocht naar Kerselare in de kledij van toen. Wie weet ligt hier de kiem van een nieuwe jaarlijkse traditie?
Foto © Heemkring Westerring vzw
Over de Einse Fietel
Een jaar na het welbekende ‘Let op de deur’-incident wordt ‘de terugkeer van Kerselare’ herdacht met een ludieke kaarsenprocessie. Een knipoog naar de godsdienstige stoet die al eeuwenlang door de straten van Eine trekt op het feest van de Kruisverheffing (14 september). In 1854 volgt spontaan een tweede uitgave, maar nu met nog meer humor. Onder leiding van Prosper groeit het gebeuren de jaren daarop uit tot een ludieke, leuke en koddige fietel met humoristische taferelen en versierde wagens. Een jaarlijkse traditie die tot op vandaag plaatsvindt in Eine, en dat op de vierde zondag van september.
Foto Fietelwagen 1903 © Heemkring Westerring vzw
Meer info
Via www.eine.be kom je meer te weten over Eine, haar feesten en erfgoed.