×

Orgaandonatie

Wat

In België is iedereen orgaandonor, tenzij je daar uitdrukkelijk verzet tegen aantekent. Je kunt te allen tijde een verklaring rond orgaantransplantatie laten registreren en wijzigen. Ben je jonger dan 16 jaar en wens je toch jouw wil te laten registreren? Dan kan dat in het bijzijn van een wettelijk vertegenwoordiger.

Heb je geen verklaring rond orgaandonatie en kan je jouw wil niet meer kenbaar maken, dan ligt de beslissing bij je nabestaanden. Wil je vermijden dat bij je overlijden je nabestaanden voor een moeilijke keuze komen te staan? Dan kan je jouw keuze 'uitdrukkelijke toestemming' of 'uitdrukkelijk verzet' laten registreren bij de dienst Burgerzaken. Dat kan ook eenvoudig online via Mijngezondheid van de federale overheid, waar je ook je medisch dossier kan raadplegen. Het is ook mogelijk de registratie orgaandonatie te laten gebeuren bij een erkende huisarts.

Vier beslissingen met betrekking tot de donatie van menselijk lichaamsmateriaal na overlijden:

  • orgaandonatie voor transplantatie (orgaandonatie)
  • donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor transplantatie (weefsels en cellen wegnemen na overlijden, enkel voor transplantaties op dat moment)
  • donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor de vervaardiging van geneesmiddelen (alle lichaamsmateriaal wegnemen nodig voor geneesmiddelen)
  • donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor onderzoeksdoeleinden (wetenschappelijk onderzoek van lichaamsmateriaal om de zorg te verbeteren; niet hetzelfde als lichaam afstaan aan de wetenschap)
Procedure

Je kan je verklaring betreffende orgaandonatie online registreren of je maakt een afspraak bij de dienst Burgerzaken.

De dienst Burgerzaken registreert je verklaring of herroeping in de bevolkingsregisters. Je krijgt hiervan een ontvangstbewijs.

Meer informatie over de verklaring van de wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden is te vinden op https://www.health.belgium.be.

Wat meebrengen?

Je identiteitskaart

Bedrag

Gratis