×

Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago

Expo in het MOU

Het MOU pakt uit met een primeur! Voor het eerst wordt een internationale tentoonstelling gewijd aan een bijzondere vrouw: Margaretha van Parma, dochter van Keizer Karel en dienstmeid Johanna Van der Gheynst. In haar geboortestad Oudenaarde. Margaretha van Parma (1522-1586) is niet de minste: zij was in een turbulente tijd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog landvoogdes van de Nederlanden. Ook in Italië was ze een societyfiguur. Ze was bovendien een echte kunstliefhebber en mecenas. Hoog tijd dat deze boeiende figuur haar correcte plaats in de geschiedenis krijgt.

Ambitieuze expo, internationale allure

Tijdens de expo maak je kennis met Margaretha van Parma, een grande dame van de woelige 16de eeuw. Je ziet bekende portretten en schitterende objecten die Margaretha koesterde of waarvoor zij de opdracht gaf. Verschillende Europese topstukken komen naar Oudenaarde. Schilderijen en tekeningen, wandtapijten en miniaturen, goud- en zilverwerk, glas-in-loodramen,... Ze dompelen je onder in de kunst en cultuur van een historische kanteltijd. Maak kennis met de rituelen en tradities van toen: de (valken)jacht, feesten, etiquette en dresscode. 

Eigentijdse beelden en klanken

Fotograaf Lieve Blancquaert portretteert moderne Margaret(h)a’s en brengt ze samen in een indrukwekkende installatie. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele, waar Margaretha van Parma in 1522 is gedoopt. Wie zijn in onze tijd de Margaretha’s? Waar staat Margaretha anno 2024 voor? Herkennen we universele, vrouwelijke thema’s? Luitist Floris De Rycker ontwikkelt speciaal voor de tentoonstelling een originele, op maat gemaakte muzikale setting: eigentijds en met echo’s van de muziek aan Margaretha’s hof. 

Bezoek plannen

  • Een bezoek brengen aan de tentoonstelling in het MOU en de installatie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele kan van maandag tot en met zondag van 9.30 tot 17.30 uur.
  • Tip: elke laatste donderdag van de maand is het late donderdag en opent het museum en de kerk de deuren tot 22 uur.
  • Wist je dat de tentoonstelling ook voor zowel jong als oud een boeiende ervaring is? De kleinste Margarethafans nemen we mee doorheen de tentoonstelling aan de hand van een ganzenbordspel.

Laat je verrassen door het nooit eerder vertelde verhaal van deze boeiende figuur Margaretha van Parma!