×

Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago

21.09.24 - 05.01.25

Met Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago bracht het MOU een internationale, succesvolle tentoonstelling gewijd aan een bijzondere vrouw: Margaretha van Parma (1522-1586). 

Deze in Oudenaarde geboren dochter van Keizer Karel en dienstmeid Johanna Van der Gheynst is niet de minste. Zij was in een turbulente tijd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog landvoogdes van de Nederlanden. Bovendien was ze een echte kunstliefhebber en Italiaanse societyfiguur. 

De tentoonstelling in het MOU toonde onder meer portretten en prachtobjecten die Margaretha koesterde of waarvoor ze de opdracht gaf. Daarbij kwam ook een schitterende feestdis die het 'feest van de eeuw' evoceerde. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele werden hedendaagse interventies toegevoegd door fotograaf Lieve Blancquaert en luitist Floris De Rycker. Maar ook Oudenaarde zelf stond volledig in het teken van de keizersdochter door de veelzijdigheid aan Margaretha-activiteiten, afgetrapt met een Blijde Intrede tijdens het feestelijk openingsweekend.

Meer Margaretha

Het boek Margaretha

Lees het unieke verhaal

Het boek Margaretha

Het onderbelichte verhaal van Margaretha van Parma, landvoogdes, kunstliefhebber en Italiaanse societyfiguur moet je gelezen hebben. Curator dr. Katrien Lichtert schreef, in opdracht van Stad Oudenaarde, samen met vijftien vakspecialisten het eerste internationale en breed opgezette boek gewijd aan deze uiterst boeiende figuur die voor lange tijd tussen de mazen van het geschiedenisnet is gevallen.

Deze rijk geïllustreerde publicatie rehabiliteert een vrouw die een sleutelrol speelde in de Habsburgse Nederlanden en de turbulente zestiende eeuw. Vanuit verschillende disciplines zorgen de auteurs ervoor dat Margaretha van Parma haar rechtmatige plaats in de geschiedschrijving terugkrijgt. Benieuwd naar wie Margaretha van Parma was als mens en als vrouw-aan-de-macht? Haal dan de unieke tentoonstellingscatalogus in het huis, hét naslagwerk over Margaretha’s indrukwekkend levenspad tijdens de turbulente periode van de 16de eeuw.

Margarethabier

Proef het Margarethabiertje

Margarethabier

Speciaal voor de tentoonstelling werd samen met brouwerij Rolling Hills een Margarethabiertje gebrouwen. Margaretha is een fris blond bier met 6,5% alc, gebrouwen met citroengras en bloemige tonen zoals madeliefjes. Je kan nog steeds het bier aanschaffen met bijpassend glas in de shop van het museum.

De blijde intrede van Margaretha

Op zondag 22 september 2024 deed Margaretha meer dan 500 jaar na haar dood opnieuw een blijde intrede in haar geboortestad Oudenaarde. Ze bracht Italiaanse en Oudenaardse vaandeldragers met zich mee én een spectaculaire paardenshow. Beleef dit unieke moment opnieuw met de aftervideo.