×

Week van de Belgische Musea

van 11 tot en met 18 mei

Van 11 tot en met 18 mei 2025 barst de Week van de Belgische Musea los: een week vol unieke evenementen in de mooiste musea van ons land. Ook het MOU doet mee! 

In die week plannen we extra activiteiten om verhalen van wandtapijten tot leven te brengen en de bijzondere ambacht bloot te leggen. Geschiedenis, kunst en vakmanschap komen naadloos samen in het MOU. 

Meer info over extra activiteiten volgt snel!

Nomineer het MOU

Wist je dat je ons ook kan nomineren als Museumstuk of Museumgebouw van het jaar? Breng je stem uit en nomineer het indrukwekkend wandtapijt 'Hannibals broer Hasdrubal gevangen genomen door de Romeinen' of beloon onze prachtige locatie het stadhuis van Oudenaarde, een historisch meesterwerk. Stemmen kan nog tot 18 mei om 12 uur via www.weekvandebelgischemusea.be

Wandtapijt Hasdrubal

Meer over het wandtapijt Hasdrubal

Wandtapijt Hasdrubal

Dit indrukwekkende wandtapijt uit ca. 1600-1620 toont de gevangenneming van Hasdrubal, broer van de beroemde Carthaagse generaal Hannibal, door de Romeinen. Hasdrubal knielt samen met andere krijgsgevangenen voor een Romeinse generaal. Zijn lot eindigt later tragisch met een onthoofding. Rondom de scène zijn de zeven wereldwonderen afgebeeld, zoals de Kolos van Rhodos en de Hangende Tuinen van Babylon, ontworpen door de beroemde schilder Maarten van Heemskerck. 

Dat dit een kwaliteitsproduct uit Oudenaarde is, weten we door het stadsmerk met wapenschild en bril, en het weversmerk 'AR' van Antoon Robbyns dat onderaan is aangebracht.

Dit wandtapijt is een prachtig voorbeeld van de Vlaamse wandtapijtkunst uit de vroege 17de eeuw. Geschiedenis, kunst en vakmanschap komen hier naadloos samen. Als museaal topstuk kan je het in volle glorie bewonderen in het MOU (Museum Oudenaarde). 

Stadhuis

Meer over het stadhuis van Oudenaarde

Stadhuis

Het schitterende stadhuis van Oudenaarde is een historisch meesterwerk. Het laatgotische stadhuis van Oudenaarde behoort tot de mooiste gebouwen van België. Zoals de Franse schrijver Victor Hugo ooit schreef: "In dit fantastische gebouw is elk detail het waard om te bekijken." Gebouwd in 1526 door Hendrik van Pede, is het een tijdloos monument dat samen met de 14e-eeuwse lakenhalle en het 16e-eeuwse belfort een indrukwekkend geheel vormt. Het belfort is sinds 1999 UNESCO werelderfgoed.

Het interieur is even adembenemend: de Volkszaal met neogotische muurschilderingen en het overwelfde balkon, de gotische Schepenzaal met indrukwekkende schouwmantel en tochtportaal, en de historische lakenhalle met prachtige plafondbalken en dakgebinte. De Oppervoogdenkamer, met zijn 18de-eeuwse eikenhouten archiefgalerij, is ook een highlight. Het stadhuis en de lakenhalle vormen een uniek historisch kader waarin het MOU zijn thuis vindt.