×

Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago

Locatie
MOU (Museum Oudenaarde)Markt 1 (Stadhuis) 9700 Oudenaarde
Datum
-
Type
tentoonstelling
Genres
Geschiedenis
Leeftijd
0+
Prijs
€ 18,00
visitmargaretha@oudenaarde.be
Extra info

Basistarief: 18,00
65+ | leerkracht | gids : 14,00
12-25 jaar | inwoner van Oudenaarde | personen met een beperking : 10,00
< 12 jaar | Museumpas | Riebedebie | ICOM(OS) : 0,00
museumpassmusées: 0,00

Reservatie

Het MOU pakt uit met een primeur: voor het eerst wordt een internationale tentoonstelling gewijd aan een bijzondere vrouw: Margaretha van Parma, dochter van Keizer Karel en dienstmeid Johanna Van der Gheynst. In haar geboortestad Oudenaarde.


Met portretten en prachtobjecten die Margaretha koesterde of waarvoor zij de opdracht gaf. Die komen voor het eerst in 500 jaar weer samen. Met ook een schitterende feestdis die ‘het feest van de eeuw’ evoceert. En met hedendaagse interventies van fotograaf Lieve Blancquaert en luitist Floris De Rycker.


Margaretha van Parma (1522-1586) is niet de minste: zij was in een turbulente tijd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog landvoogdes van de Nederlanden. Ook in Italië was ze een societyfiguur. Ze was bovendien een echte kunstliefhebber en mecenas. Hoog tijd dat deze boeiende figuur haar correcte plaats in de geschiedenis krijgt.


Primeur
Op de expo maak je kennis met een grande dame van de woelige 16de eeuw. Bekende portretten, grote kunstopdrachten van Margaretha én intieme bezittingen die de echte Margaretha onthullen: ze komen in Oudenaarde weer samen. Schilderijen en tekeningen, wandtapijten en miniaturen, goud- en zilverwerk, glas-in-loodramen…: ze dompelen je onder in de kunst en cultuur van de 16de eeuw, een kanteltijd in onze geschiedenis. Maak kennis met rituelen en tradities van toen: de (valken)jacht, feesten, etiquette en dresscode, rituelen, muziek…


Eigentijds
Fotograaf Lieve Blancquaert portretteert moderne Margaret(h)a’s en brengt ze samen in een indrukwekkende installatie. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele, Margaretha’s doopkerk. Wie zijn in onze tijd de Margaretha’s? Waar staat Margaretha anno 2024 voor? Herkennen we universele, vrouwelijke thema’s? Luitist Floris De Rycker ontwikkelt voor de tentoonstelling een soundscape vol sfeer: eigentijds én met echo’s van de muziek aan Margaretha’s hof.


Bron: UiTinVlaanderen.be