×

Zilveren rechthoekige doos

uit negendelig toiletservies
  • Collectie
    MOU Museum Oudenaarde
  • Objectnaam
    Doos
  • Objectnummer
    00841
  • Materiaal
    Zilver
  • Datering
    Ca. 1680
  • Vervaardiger
    John Cooqus

De rechthoekige doos met klapdeksel behoort tot een negendelig toiletservies dat zich volledig in de collectie van het MOU bevindt. De decoratie is uitgevoerd door John Cooqus uit Londen, waar deze stijl courant was vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw. De compositie toont een landschap met twee figuren en enkele dieren vooraan in een bos. Het paar danst op de tonen van de fluit, gespeeld door de Griekse god Hermes. In de verte zien we een huis, twee vogels in de vlucht en twee figuren. Het vergulde zilver omkadert het verhaal. 

Openbare opmaak

Luxe toiletservies, zoals deze set, ontstond aan het Franse hof in de eerste helft van de zeventiende eeuw. Als je in de vroegmoderne tijd trouwde, ontving je dit als geschenk. Dit vormde het belangrijkste onderdeel van de toilettafel en was zowel voor mannen als vrouwen bedoeld. Voor leden van de elite was het ochtendritueel soms een openbare bedoening op uitnodiging. Talrijke mannelijke hovelingen werden verzocht om de dagelijkse ‘Grand Lever’ van Lodewijk XIV te aanschouwen. De koning bezat maar liefst negen toiletserviezen, die door zijn belangrijkste hovelingen werden gebruikt. De rijkelijke serviezen baanden hun weg over de Europese hoven. 

Spiegelen aan de goden

Griekse goden genoten van hun aanwezigheid in de decoratie van toiletservies. Aphrodite werd hier het meest mee geassocieerd. Ook verschijnen er schilderijen van Aphrodite, of leden van de elite zoals Madame de Pompadour, met toiletservies. In dit geval koos John Cooqus voor Hermes. Je kunt hem herkennen aan zijn kerykeion (staf), gevleugelde sandalen en helm. Aangezien Hermes onder andere de god van reizen is, kan dit doosje worden beschouwd als een reisdoosje.