×

Al 288 Aziatische hoornaars gevangen door stad

In gesprek met lokale imkers

Stad Oudenaarde heeft van 19 april tot en met 10 juni al 288 Aziatische hoornaars gevangen. Die zijn terechtgekomen in onze zelfgeplaatste lokvallen op verschillende locaties. We ontvingen slechts 1 melding van een primair nest bij een particulier. 

Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk koninginnen kunnen vangen om te vermijden dat de Aziatische hoornaar, een invasieve wespensoort die hier van nature niet voorkomt maar intussen overal is verspreid,  zich in sneltempo kan vermenigvuldigen. Ook jij kan helpen!

Een nest gespot, wat kan je doen? 

  • Is er hinder of gevaar voor mensen?
    Contacteer de brandweer via www.bvlar.be/wespenverdelging
  • Is het geen hinderlijk nest, zonder gevaar?
    • Stap 1: Meld het nest via de website van Vespa-Watch www.vespawatch.be/report-nest . Ging het om een individuele Aziatische hoornaar? Dat kan je melden via via het natuurplatform www.waarnemingen.be of de app Obsidentify. Stop er liefst een foto waarop het nest en/of de wesp goed zichtbaar is. Zo help je mee om de populatie in kaart te brengen. 
    • Stap 2: Professionele bestrijders van RATO vzw nemen op korte termijn contact met jou op. Ze bespreken met jou de preventieve maatregelen die kunnen worden genomen, adviseren met expertise waar mogelijk en komen langs om het nest te bestrijden.  De bestrijding door RATO vzw is gratis voor alle inwoners van Oudenaarde.

Opkomst van Aziatische hoornaar heeft impact op onze voedselketen

Ook Duurzame Held Roger De Vos en zijn mede-imkers Patrick en Geoffrey maken zich zorgen over de opkomst van de Aziatische hoornaar en trekken ten strijde tegen deze ongewenste gast. We hadden met hen een gesprek. Het artikel verscheen eerder in ons stadsmagazine Adriaen van maart 2024. Je kan alle edities ook online lezen.

Waarom is de opkomst van de Aziatische hoornaar allesbehalve onschuldig? 

Patrick: “De Aziatische hoornaar voedt zich met rijp fruit en bestuivende insecten zoals honingbijen. Daardoor is deze soort bijzonder schadelijk voor de biodiversiteit en landbouw, wat een impact heeft op onze voedselketen. 70 procent van onze belangrijkste voedselgewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Een slechte oogst is economisch een grote domper.” 

Roger: “In mei 2017 ving ik in mijn serre de eerste Aziatische hoornaar in Vlaanderen. Nu zie je ze overal. Vorig jaar vernietigde RATO vzw, die hier de verdelging op zich neemt, heel wat nesten. Helaas is het met bijna 2.500 meldingen in 2023 onbegonnen werk. De soort volledig uitroeien is onmogelijk geworden, maar het is belangrijk om ze te proberen inperken." 

Hoe kan je een Aziatische hoornaar herkennen? 

Geoffrey: “De Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 centimeter groot en heeft een zwart borststuk met felgele poten onderaan. Niet te verwarren met de Europese hoornaar: deze soort is groter en roodbruin, inclusief de poten, en heeft meerdere gele banden in het achterlijf. Deze soort hoeft niet verdelgd te worden.”

Wat doet de stad? 

Roger: “Samen met de stad Oudenaarde plaatsen we binnenkort vallen op openbaar groen. Daarnaast zal ik de medewerkers van de technische dienst uitleg geven over de Aziatische hoornaar en hun nesten, zodat ze mee waakzaam kunnen zijn. Zo kunnen we zoveel mogelijk koninginnen in het voorjaar vangen, want elke gevangen hoornaar vermijdt een toekomstig nest.”  

Wat kunnen we zelf doen?

Roger: “Rond april verlaten de koninginnen hun schuilplek en maken ze een nieuw nest op beschutte plekken zoals tuinhuizen, afdaken en hagen. Die bevinden zich laag bij de grond, waardoor RATO of andere professionals ze nog eenvoudig kunnen verwijderen. Het is daarom belangrijk dat inwoners ons helpen die embryonestjes te signaleren. Zie je een Aziatische hoornaar of nest? Neem vanop een veilige afstand een foto en meld het via www.vespawatch.be. Je kan ons ook rechtstreeks contacteren via de Facebookpagina ‘Aziatische hoornaars Vlaamse Ardennen’ . Wij zorgen dan voor de opvolging van de verdelging, die nog steeds gratis is. Ga zeker nooit zelf een nest te lijf!”