×

Stad weert werfverkeer aan scholen

Charter Werftransport

De stad Oudenaarde wil kinderen stimuleren om te voet of met de fiets naar school te gaan en daatom is het noodzakelijk dat de schoolomgevingen veiliger worden. Door het ondertekenen van het Charter Werftransport werkt de stad samen met de bouwsector aan een bereikbare, leefbare en veilige schoolomgeving tijdens bouw- en wegenwerken in de buurt. 

Wat?

Het charter is een initiatief van de Vlaamse overheid, Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), Bouwunie, Confederatie Bouw en de beroepsfederatie van bouwhandelaars FEMA. 

In het charter worden onder meer de volgende doelstellingen nagestreefd: 

  • een verbod op werftransport, zoals vrachtvervoer, in schoolomgevingen tijdens de piekmomenten. Dat is belangrijk want tijdens de begin- en einduren van de scholen zijn er vaak zowel jonge, minder ervaren weggebruikers als zwaar vervoer met een grote dode hoek op de baan.
  • het zoveel mogelijk vermijden van werftransport met tractoren in de bebouwde kom en in schoolomgevingen
  • het proper houden van werfroutes

Hoe?

De stad zal hierover breed communiceren met de bouwheren, aannemers en handelaars, zodat het charter in de praktijk zoveel mogelijk wordt nageleefd. Bij alle nieuwe bouwvergunning of elke hinderlijke inname van openbaar domein in schoolomgeving worden de bepalingen meegegeven. Er zijn steeds uitzonderingen mogelijk, maar daar verwachten we dat dit wordt doorgegeven zodat we de scholen kunnen verwittigen en de politiezone vragen om extra toezicht. 

Hebben scholen of buurtbewoners vragen of merken ze toch werftransport op binnen deze uren, dan kunnen ze contact opnemen met de dienst Mobiliteit.