×

Dit zijn onze sporthelden van 2023!

Uitslag sportreferendum

Een dikke proficiat aan alle winnaars én genomineerden van het Sportreferendum 2023! We wensen elke Oudenaardse sporter nu al een sportief topjaar toe: wie weet maken we met jou kennis op het Sportreferendum 2024?

---

Winnaars Sportreferendum 2023

Beloftevolle sportvrouwCamille De Clercq (atletiek)
Beloftevolle sportmanMateo Bogaert (atletiek)
SportverdiensteConny Rogiers (atletiek)
JeugdsportclubThe Frogs (baseball)
Sportclub Recrean Skippers (rope skipping)
SportvrouwMarie Bilo (atletiek)
SportmanTimothy Herman (speerwerpen)
G-sporter van het jaarG-sporters KASVO (atletiek) en Wendy Engels (tijdrijden)
PublieksprijsHaantjes (basketbal)

---

Eervolle vermeldingen

Anke Vandenbussche (nominatie beloftevolle sportvrouw)
Boris Verroken (nominatie beloftevolle sportman)
Patrick Matthys (nominatie sportverdienste)
Jong KASVO (nominatie jeugdsportclub)
Recrean Skippers  (nominatie jeugdsportclub)
VV Volkegem (nominatie sportclub)
BBC Haantjes (nominatie sportclub)
Lara Desmet (nominatie sportvrouw)
Kobe Caryn (nominatie sportman)
Ylber Sefa (nominatie sportman)

---

Meer over onze sporthelden

CAMILLE DE CLERCQ

Beloftevolle sportvrouw van het jaar 2023

Blessureleed zorgde ervoor dat meerkampster Camille het twee jaar lang rustiger aan moest doen. Ze legde zich in die tijd toe op het speerwerpen, de discipline waarin ze in 2022 onder meer een Belgische titel won. Vorig jaar kaapte ze het Belgische zilver weg en kroonde ze zich zowel tot Vlaams als provinciaal kampioen speerwerpen. Pas op het einde van 2023 kon ze de meerkamptrainingen hervatten. Haar talent kwam meteen weer bovendrijven: in haar eerste outdoor meerkamp realiseerde ze een clubrecord op de vijfkamp en even later kreeg ze de bronzen medaille uitgereikt op het provinciaal kampioenschap meerkamp. Ze werd ook opgenomen in de federale selectie van het speerwerpersteam.

MATEO BOGAERT

Beloftevolle sportman van het jaar 2023

Mateo’s seizoen begon veelbelovend met onder meer goud op de 400 meter op het kampioen van Vlaanderen en op de 200 meter van het kampioenschap MOEV indoor. In mei kreeg hij te kampen met blessures. Toch wist hij zich nog net klaar te stomen voor de Youth Memorial Van Damme in september, een internationale wedstrijd waaraan enkel de allerbesten mogen deelnemen. Hij liep de derde beste jaartijd op de 100 meter en de beste 5de jaartijd op de 200 meter. Dankzij zijn federaal topsportstatuut mag hij deelnemen aan de wekelijkse federale trainingen van de Vlaamse Atletiekliga.

CONNY ROGIERS

Sportverdienste van het jaar 2023

Materatleet Conny Rogiers maakt zich onmisbaar voor haar club KASVO door de meest uiteenlopende taken voor haar rekening te nemen. Van reserveren tot contacteren, van subsidies tot wedstrijdprijzen, van toezicht en overzicht tot schoonmaken. Conny is dagelijks in de weer voor haar favoriete club. Ze stopt heel wat van haar tijd in taken waar anderen niet aan denken en die mogelijk zelfs wat onzichtbaar zijn voor anderen. 

THE FROGS

Jeugdsportclub van het jaar 2023

Baseballclub The Frogs startte in 2020 met één jeugdteam en telt er anno 2023 vijf. Met geavanceerde jeugdontwikkelingsprogramma’s willen ze niet alleen werken aan de technische vaardigheden van jonge spelers, maar ook aan karaktervorming en teamwork. The Frogs willen ook de jeugdwerking in het algemeen ondersteunen. Toen ze vorig jaar twee internationale coaches uitnodigden om hun eigen coaches op te leiden, konden ook andere jeugdcoaches hierop intekenen.

RECREAN SKIPPERS

Sportclub van het jaar 2023

In 2023 scoorde deze club een recordaantal medailles op een wereldkampioenschap. De fierheid op de wereldtitel voor het meisjesteam 16+ overall, de wereldtitel Double Dutch voor het gemengde team en de bronzen medaille overall voor het jongensteam zal nog heel lang nazinderen. De gymnastiekfederatie Gymfed beloonde de club met de Trofee voor de Sportieve Cup, de beker die clubs beloont die over alle leeftijdscategorieën heen de beste sportieve resultaten behalen.

MARIE BILO

Sportvrouw van het jaar 2023

Marie liep twee persoonlijke records op twee verschillende afstanden, de 1500 en 800 meter. Daarnaast liep ze ook een clubrecord op de 1500 meter. Op de Belgische kampioenschappen mocht ze meerdere medailles in de lucht houden: een gouden in de discipline korte cross, een zilveren bij de U23 lange cross en een bronzen op de 1500 meter alle categorieën. Ze selecteerde zich ook voor het Europees kampioenschap U23 veldlopen.

TIMOTHY HERMAN

Sportman van het jaar 2023

Deze doorzetter is een echt voorbeeld voor iedereen die met sport bezig is. Jarenlang geteisterd door blessures gaf hij niet op en bleef hij dapper doortrainen. Bijna 10 jaar na zijn eerste titel als Belgisch kampioen verraste Timothy vriend en vijand door vorig jaar het Belgisch record met maar liefst 5 meter te verpulveren. Een topprestatie die hem dit jaar naar de Europese kampioenschappen in Rome en de Olympische Spelen in Parijs brengt.

G-SPORTERS KASVO en WENDY ENGELS

G-sporter van het jaar 2023

Elke week en door verschijnen ze door weer en wind op de atletiekpiste, met een grote glimlach. Camille, Warre, Anna, Nathan en Thomas vormen een diverse groep en een echte vriendenbende. De ene houdt van wedstrijden, voor de andere hoeft het niet. En hoewel niet alle atletiekdisciplines evenzeer in de smaakvallen, geven ze altijd het volle pond. 

Wendy nam al 14 keer deel aan de Special Olympics en behaalde ook dit jaar weer mooie resultaten, zoals een gouden medaille in een tijdrit over 5 km en een zilveren medaille in de afstanden 3 en 1 km tijdrijden.
 

BBC Haantjes

Publieksprijs 2023

Basketbalclub Haantjes dong mee naar de titel van Sportclub van het jaar. Daarmee wilde het iedereen bedanken voor hun inzet en steun: van vrijwilligers tot ouders, van bestuursleden tot trainers en coaches. De club wil een warm nest zijn en organiseert naast het basketbalveld veel evenementen waarop leden zich gezamenlijk kunnen uitleven. Een nieuwe wind die ook sportief zijn effect niet miste: de heren schopten het tot de eindrondes van de play-offs en onder de jeugdploegen waren er aan het einde van het seizoen mooie ereplaatsen in de ranking te vieren. De club ziet zijn ledenaantal jaar na jaar gezellig aangroeien.