×

Geplande weg- en rioleringswerken

Regio Materplein en Weldenstraat

Materplein, deel Kerkgate en Tempelstraat

Om de omgeving aangenamer te maken en de riolering te scheiden start een aannemer vanaf 16 september met de heraanleg van Materplein (niet op de parking), Kerkgate (tussen Materplein en de Tempelstraat), de Tempelstraat (tussen de Oossebeek en Kerkgate en de Sint-Amelbergastraat (van Kerkgate tot aan de Driesleutelstraat). 

Wat?

  • In alle straten wordt de verharding vernieuwd en op Materplein, in Kerkgate en de Tempelstraat wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Daarnaast wordt er in de Tempelstraat een buffergracht aangelegd zodat het regenwater vertraagd in de Oossebeek wordt geloosd. 
  • Aangezien het om een beschermde omgeving gaat worden Kerkgate, Materplein en de Sint-Amelbergastraat volledig in natuursteen aangelegd met nieuwe en grotere plantvakken.
  • Materplein wordt volledig gelijkgronds aangelegd om een mooier pleineffect te creëren.

Verkeerssituatie fase 1

Om de hinder voor de omgeving en het verkeer tot een minimum te beperken wordt gefaseerd gewerkt. In de eerste fase wordt gewerkt aan de riolering en de wegenis in de Tempelstraat tot november. Dan is er in de Abeelstraat alleen lokaal verkeer toegelaten. Ander doorgaand verkeer wordt via Kerkgate en de Zoetebekestraat omgeleid.

Tegelijkertijd loopt er een archeologisch onderzoek in de omgeving van de kerk op het Materplein. Daardoor zal een deel van Materplein afgesloten zijn en een ander deel alleen voor lokaal verkeer toegankelijk. Langs de werfzone is er altijd doorgang voorzien voor schoolgaande kinderen. Die werken zullen een viertal maanden duren.

Weldenstraat

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant om infebruari 2025 te starten met de herinrichting van de Weldenstraat (N46). Deze week begonnen de nutswerken, dinsdagavond 27 augustus is er een infomarkt over de geplande werken.

Herinrichting

Met de herinrichting wordt de weg comfortabeler voor alle weggebruikers. Zo komen er veilige fietspaden, fietsoversteekplaatsen, verhoogde bushaltes en de rijweg wordt vernieuwd. Als alles vlot verloopt, duren de weg- en rioleringswerken van februari 2025 tot het voorjaar van 2026.

Van 19 augustus tot februari 2025 is de aannemer begonnen met de nutswerken. Tijdens die nutswerken is er lichte hinder voor het verkeer op de Weldenstraat:

  • Fietsers: in beide richtingen is er een omleiding via de Monseigneur Lambrechtstraat, Kouterstraat, Schuisplanklos, de fietsbrug over de Zwalmbeek, Schuisplankweg en de Schoolstraat.
  • Openbaar vervoer: buslijnen 40 en 400 ondervinden hinder. Meer info via de app, www.delijn.be/routeplanner of de affiches aan de bushaltes.
  • Gemotoriseerd verkeer: verkeer in beide rijrichtingen is mogelijk, maar wordt geregeld via tijdelijke verkeerslichten.

Infomarkt

Het Agentschap Wegen en Verkeer organiseert samen met de gemeente Zwalm, stad Oudenaarde en Aquafin een infomarkt over de geplande werken, van ontwerp tot timing en fasering. Die infomarkt vindt plaats op dinsdagavond 27 augustus in ‘t Schoolke (Mandenmakersstraat 6, 9700 Oudenaarde) van 17 tot 20 uur. Je kan de infomarkt vrij doorlopend bezoeken, zonder inschrijving.