×

Gft voorlopig wel nog bij restafval

IVLA krijgt uitstel

In de stad Oudenaarde is het nog niet verplicht om voedsel- en tuinafval in een aparte gft-afvalbak/container of op de composthoop te gooien. De steden en gemeenten bij afvalintercommunale IVLA hebben uitstel gekregen op de nieuwe gft-regel, omdat het praktisch niet haalbaar was op korte termijn. Opgelet: het uitstel geldt enkel voor huishoudens. Bedrijven en organisatoren van evenementen moeten hun gft wel verplicht apart sorteren sinds januari 2024. 

Waarom?

In Vlaanderen wordt er volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) jaarlijks meer dan 200.000 ton eetbaar voedsel weggegooid. Omgerekend gooien gezinnen ongeveer 369 euro aan voeding weg, wat neerkomt op zo’n 37 kilo voedsel dat in de vuilnisbak belandt. Dat voedsel komt dan terecht bij het restafval waarna het verbrand wordt. Dat is zonde en kan veel nuttiger worden ingezet. Daarom wordt zowel de Europese als Belgische wetgeving strenger.

Uitstel is geen afstel

In steden en gemeenten die al een selectieve inzameling van gft aanbieden mag er dus sinds januari 2024 geen groente-, fruit- of tuinafval meer bij het restafval. In het werkgebied van de Intercommunale Vlaamse Ardennen (IVLA) is dat (nog) niet het geval. IVLA liet weten dat het niet haalbaar was om dit op zo'n korte termijn uit te werken, omdat ze in grote mate afhankelijk zijn van de levertermijn voor vrachtwagens met een weegsysteem. 

OVAM bood dan ook de mogelijkheid om uitstel aan te vragen tot uiterlijk januari 2026. IVLA mikt voorzichtigheidshalve om in juni 2025 te starten met een selectieve inzameling van gft. Daarover zal nog uitgebreid worden gecommuniceerd op dat moment. Tot dan kunnen onze inwoners hun gft wel nog reglementair aanbieden bij het restafval. 

Alternatieven

Afvalintercommunale IVLA wil wel ook nu al zoveel mogelijk inwoners stimuleren om zoveel mogelijk gft uit het restafval te houden. Daarom zetten ze in 2024 in op flankerende maatregelen:

  • organisatie van infosessies rond thuiscomposteren en restjeskoken
  • opzet van een campagne tegen voedselverlies
  • aanbieden van compostvaten aan een voordeling tarief. Die kan je bestellen via hun infolijn 0800 90 270.