Meerspoort is een fietszone
Ook de Meerspoort wordt veiliger voor onze fietsers. Die werd onlangs ingericht als fietszone. Bovendien is het er vanaf nu ook verboden om te parkeren. Zo wordt het onder andere in de buurt van het kruispunt met de Minderbroedersstraat niet alleen veiliger voor de fietsers, maar ook voor de hulpdiensten.
Wat is een fietszone?
In een fietszone bepalen fietsers het ritme van het verkeer. Auto’s zijn er welkom, maar mogen fietsers niet inhalen.
- De maximumsnelheid in een fietszone is 30 kilometer per uur voor alle weggebruikers.
- In een fietsstraat is het verboden voor gemotoriseerd verkeer (auto’s, vrachtwagens, bromfietsen A en B) om fietsers in te halen. Enkel prioritaire voertuigen (met sirene en zwaailicht) mogen fietsers inhalen. Speed pedelecs worden in fietszones gelijkgesteld met andere fietsers.
- Fietsers mogen de volledige breedte van de rijbaan gebruiken in eenrichtingsstraten of de helft bij tweerichtingsstraten.
- In een eenrichtingsstraat mag je in de tegengestelde richting fietsen, maar moet je zo rechts mogelijk blijven.
- Fietsers mogen auto’s links inhalen.
- Als auto’s stilstaan, mogen fietsers ze ook langs rechts voorbijrijden.
Dit houdt natuurlijk niet in dat de fietsers zomaar alles mogen in de fietszone. De verkeersregels blijven van toepassing. Zo mag er bijvoorbeeld nog altijd niet op het voetpad worden gefietst en blijft ook de voorrang van rechts gelden.
Hoffelijkheid is tweerichtingsverkeer: van de automobilist naar de fietser, maar ook omgekeerd. Toon als fietser ook respect voor de andere weggebruikers.
Parkeerverbod
In de Meerspoort werd een onderbroken witte lijn (stippellijn) aangebracht die de rijbaan in rijstroken verdeeld. Daar is het vanaf nu verboden op de rijbaan te parkeren.