×

Nest van Aziatische hoornaar gespot?

De Aziatische hoornaar, niet te verwarren met de Europese hoornaar, is een exotische wespensoort en vormt een bedreiging voor onze inheemse insecten en honingbijen. De Aziatische hoornaar helemaal wegkrijgen zal niet meer lukken, maar omdat ze een gevaar is voor mens, landbouw en biodiversiteit is het belangrijk dat de nesten worden verdelgd. 

Bestrijding in Oost-Vlaanderen

In afwachting van een Vlaamse beheerregeling organiseert de provincie Oost-Vlaanderen in 2023 de bestrijding van de nesten van Aziatische hoornaar in samenwerking met RATO vzw. Hierdoor is de bestrijding van de nesten door RATO vzw voor alle inwoners van Oudenaarde gratis

Aan inwoners wordt uitdrukkelijk gevraagd om zelf geen bestrijdingsactie te ondernemen en het aan professionelen over te laten. Ze zijn niet geïnteresseerd in mensen, maar kunnen bij het verstoren van hun nest wel agressief uit de hoek komen. De nesten hangen bovendien vaak hoog in bomen, waardoor er speciaal materiaal en expertise nodig is. De bestrijding op het terrein zal door opgeleide medewerkers gebeuren vanaf eind augustus tot half november.

Een nest gespot? Wat kan jij doen?

  • Is er hinder of gevaar voor mensen?

Contacteer de brandweer via www.bvlar.be/wespenverdelging

  • Is het geen hinderlijk nest, zonder gevaar?

Stap 1: Meld het nest via de website van Vespa-Watch www.vespawatch.be . Ging het om een individuele Aziatische hoornaar? Dat kan je melden via via het natuurplatform www.waarnemingen.be of de app Obsidentify. Stop er liefst een foto waarop het nest en/of de wesp goed zichtbaar is. Zo help je mee om de populatie in kaart te brengen.

Stap 2: Professionele bestrijders van RATO vzw nemen op korte termijn contact met jou op. Ze bespreken met jou de preventieve maatregelen die kunnen worden genomen, adviseren met expertise waar mogelijk en komen langs om het nest te bestrijden.