×

Overzicht wegwerkzaamheden

Eerder gecommuniceerde werken

Onderhoudswerken omgeving Sint-Amandusstraat

In de Stropstraat en Sint-Amandusstraat zijn betonplaten gebroken of opgestuwd, wat leidde tot gevaarlijke situaties. Sinds 23 januari worden de betonplaten vernieuwd en is er geen doorgaand verkeer mogelijk in beide rijrichtingen. Er is een lokale omleiding. 

Waar?

Zowel in de Stropstraat als in de Sint-Amandusstraat, worden twee betonvakken vernieuwd. In de Stropstraat gaat het over twee betonvakken tussen de N60 en de Maalderijstraat, in de Sint-Amandusstraat gaat het over een betonvak aan de verkeersdrempel en een betonvak tussen de verkeersdrempel en de Maalderijstraat. 

Wanneer?

Er wordt telkens in twee fasen gewerkt om de bereikbaarheid van de woningen te garanderen. Ook na het vernieuwen blijven de straten afgesloten, zodat de beton kan uitharden.  De hinder zal vermoedelijk twee tot drie maanden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Nutswerken

Fiberklaar plant, afhankelijk van de weersomstandigheden, vanaf maandag 3 februari nutswerken in de Sint-Amanduswijk. Hierbij zal er aan de voetpaden worden gewerkt en zullen er in bepaalde zones parkeerverboden gelden. Doorgaand verkeer is steeds mogelijk. Ook de woningen blijven bereikbaar.

Sloop gebouwen Diependale - 20 jan tot eind feb hinder

Het kruispunt van de Leupegemstraat (N8) en Diependale zal er binnenkort groener en netter uitzien. Vanaf maandag 20 januari start de sloop van twee gebouwen van Diependale 70 en 72, die plaats maken voor meer groen en ontharding.  De ingreep is zowel een kwestie van veiligheid als van duurzaamheid:

  • We verhogen de zichtbaarheid.
  • We maken werk van klimaatadaptatie door de harde ondergrond te verwijderen en te vervangen door groen. 

We willen zo de leefbaarheid in verstedelijkte gebieden vergroten, in lijn met de Vlaamse 3-30-300-regel. Die stelt dat elke woning zicht heeft op minstens 3 bomen, omgeven is door 30 procent hoog en laag groen en binnen 300 meter toegang heeft tot een groene ruimte. 

Er komen geen extra parkeerplaatsen op de site. Op- en afrijden via Diependale of de N8 is niet veilig en zou te veel verkeershinder veroorzaken.

Omleiding en timing

De werken aan de gebouwen worden gefaseerd uitgevoerd en duren tot half maart. De afbraak zelf zal voor de meeste hinder zorgen en duurt tot eind februari. Gedurende deze periode wordt het doorgaand verkeer omgeleid:

  • Voor verkeer komende van het rondpunt van Leupegem was het al verboden om in te slaan richting Diependale. Dit zal tot eind februari ook niet meer mogelijk zijn voor het verkeer komende van Edelareberg richting Diependale. Het doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Bergstraat en Desiré Waelkensstraat. 
  • De bussen uit de richting van Brakel en Ronse worden omgeleid via de Aalststraat, Bergstraat en Remparden. 

Voor de voetgangers wordt een tijdelijk zebrapad voorzien ter hoogte van apotheek Ghys. 

De aan- en afvoer van containers gebeurt buiten de spitsuren om de hinder te beperken.

De vaste planten worden onmiddellijk na de werken aangeplant. De bomen volgen door de timing van de werken tijdens het volgende plantseizoen.

Heraanleg voetpaden en parkeerstroken Stationsstraat - vanaf 13 jan

In de Stationsstraat worden de parkeerstroken onthard met waterpasserende betonklinkers en de voetpaden heraangelegd. De voetpaden worden ook meteen toegankelijker gemaakt. De werken starten vanaf maandag 13 januari en zullen zo'n twee maanden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Verkeersmaatregelen

Gedurende de werken blijft doorgaand verkeer mogelijk in één rijrichting, zoals nu reeds het geval is. Dit eenrichtingsverkeer zal tijdens deze periode ook van toepassing zijn op de bussen van De Lijn. Voetgangers zullen ook steeds aan één kant van de rijbaan het voetpad kunnen blijven gebruiken.

De parkeerstroken worden gefaseerd onthard. Per fase zal er op bepaalde parkeerstroken niet kunnen worden geparkeerd. 

Aandacht voor toegankelijkheid

Zo'n jaar geleden maakten we samen met Inter, het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid, en enkele mensen met een mobiele beperking een knelpuntenwandeling van het station naar de Markt. De knelpunten die daaruit naar voren kwamen voor de Stationsstraat, pakken we tijdens deze werken zoveel mogelijk aan. 

  • Er worden blindengeleiders voorzien. 
  • We zorgen ervoor dat de dwarshelling van het voetpad niet meer dan 2 procent is en verlagen boordstenen op kruispunten of laten ze weg indien mogelijk.

Fietspad Riedekens tijdelijk heropend

De geplande rioleringswerken aan het fietspad in Riedekens ondervinden onverwachte vertraging. Tijdens de graafwerken voor de heraanleg van de rioleringsleiding bleek dat enkele nutsleidingen verplaatst moeten worden. Helaas is gebleken dat deze aanpassingen niet meer dit jaar kunnen worden uitgevoerd.

Om de hinder voor voetgangers en fietsers te beperken, werd besloten om het fietspad en de weg voorlopig te herstellen en opnieuw toegankelijk te maken. Dit betekent dat het fietspad tijdelijk weer geopend zal zijn, zodat voetgangers en fietsers er gebruik van kunnen maken. We willen er echter op wijzen dat het pad niet het gebruikelijke comfortniveau zal bieden dat je van een fietspad mag verwachten.

In samenwerking met de nutsmaatschappijen en de aannemer bekijken we momenteel wanneer we de rioleringswerken kunnen hervatten. Zodra er een nieuwe planning is, brengen we jou hiervan op de hoogte.