×

Preventieve bestrijdingsrondes tijgermug

Vanaf 8 juli regio P. Vander Scheldenstraat

In de omgeving van de Pauwel Vander Scheldenstraat werd in 2023 een tijgermug opgemerkt. Tot nu toe werden er nog geen andere gemeld, maar om verdere verspreiding tegen te gaan worden zes preventieve bestrijdingsrondes in de buurt gehouden tijdens de actieve periode van de mug tussen 8 juli en 5 november

Preventieve bestrijdingsrondes

Tijdens het zomerseizoen en in het najaar worden verschillende bestrijdingsrondes uitgevoerd in een 100-meter bufferzone, zowel op openbaar domein als privaat terrein. Medewerkers van Rentokil bellen daarvoor aan bij bewoners en bedrijven in de 100 meter-bufferone om alle mogelijke broedplaatsen, zoals afvoerputjes, regenwaterputten, regentonnen en kruipkelders, te behandelen met een biologisch natuurlijk middel. Bewoners die binnen de perimeter wonen, ontvingen hierover een bewonersbrief

De riolen binnen een perimeter van 250 meter worden ook behandeld. Het biologisch natuurlijk middel is niet schadelijk of giftig voor mensen, dieren, vogels, vissen en planten. Het behandeld water is veilig om te blijven gebruiken voor jouw vaste activiteiten, zoals jouw groentetuin bewateren.

De bestrijdingsrondes vinden plaats op 8 juli, 6 augustus, 3 september, 8 oktober, 31 oktober en 5 november.

Waarom moet ik opletten voor tijgermuggen?

De tijgermug is een kleine zwart-witte steekmug die virussen zoals dengue, chikungunya en Zika kan overdragen. De kans dat de tijgermug in België een van deze virussen overdraagt, is zeer klein omdat deze virussen niet circuleren in België en omdat de tijgermug nog niet gevestigd is in België.

Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat de tijgermug zich in de toekomst  wel zou vestigen. Dit kan door ervoor te zorgen dat de tijgermug:

  • zich niet vestigt;
  • opnieuw verdwijnt op plaatsen waar die al werd gezien.

Wat kan ik doen tegen de verspreiding van tijgermuggen?

Tijgermuggen planten zich voort in stilstaand water in kleinere voorwerpen zoals schaaltjes, emmers, onderzetters van planten, drinkbakjes en parasolvoeten. De volwassen vrouwtjesmug legt haar eitjes tegen de rand van het waterreservoir, boven het water.

Begint het te regenen en stijgt daardoor het water? Dan komen de eitjes onder water te staan en beginnen de larven zich te ontwikkelen. Bij warm weer kan de ontwikkeling van eitje tot volwassen mug snel gaan. Dat kan al op een week tijd.

Zorg daarom dat er zo weinig mogelijk stilstaand water in jouw tuin of op jouw terras aanwezig is. Enkele tips:

  • Giet ongebruikt stilstaand water weg (bijvoorbeeld in gieters of emmers).
  • Ververs het water voor vogels en huisdieren minstens elke 5 dagen.
  • Verwijder het water uit schaaltjes onder plantenpotten of ververs het elke 5 dagen.
  • Dek regentonnen hermetisch af met muggengaas.
  • Berg autobanden, speelgoed… op binnen of onder een afdak. Zodat er geen regenwater in kan blijven staan.

Heb je een (mogelijke) tijgermug gezien? Maak een melding.

Tijgermuggen kunnen enkel gespot en bestreden worden dankzij meldingen van burgers. Denk je dat je een tijgermug hebt gezien? Maak dan een foto van de mug en stuur ze naar www.muggensurveillance.be.

Je herkent een tijgermug aan:

  • zwart-witte kleur;
  • de witte streep op de rug en achterhoofd;
  • de vijf witte strepen op haar achterpoten;
  • het witte uiteinde van de achterpoten.

Meer info over de preventieve bestrijdingsrondes? Neem contact op met het Agentschap voor Natuur en Bos via 1700 of mail naar anb@vlaanderen.be .