×

Project Weesfietsen

Afgedankte fietsen krijgen nieuwe bestemming

Fietsen die in Oudenaarde verweesd zijn achtergebleven, krijgen voortaan een tweede leven bij sociale initiatieven. Project Weesfietsen is een langdurige samenwerking tussen de stad en het Centrum voor Volwassenenonderwijs, waarvan vorige week de eerste resultaten werden voorgesteld.

Jaarlijks eindigen heel wat fietsen verwaarloosd op straat, die hun weg naar hun rechtmatige eigenaar nooit terugvinden. Nochtans zouden die fietsen – met een beetje opknapwerk – vaak prima hergebruikt kunnen worden. Daarom sloot onze dienst mobiliteit een overeenkomst af met hét CVO Pro om ze opnieuw in het verkeer te brengen.

Nieuwe thuis

Samen met hun docent maken CVO-cursisten van de opleiding fietshersteller de afgedankte fietsen weer helemaal rijklaar. Vervolgens komen ze bij de stadsdiensten terecht met een blijvende vraag naar fietsen voor hun werking:

  • De sociale dienst voor het Lokaal Opvanginitiatief
  • De sportdienst voor fietslessen
  • De jeugddienst voor de velotheek

Op 22 maart mocht onze sociale dienst tijdens een persmoment de eerste twintig herstelde weesfietsen officieel in ontvangst nemen.

Dubbele doelstelling

Het project heeft dus zowel een sociale als een duurzame doelstelling. Inwoners die niet over een eigen vervoersmiddel beschikken, krijgen nu makkelijker toegang tot een tweedehandsfiets, waardoor ze minder beperkt zijn in hun dagelijks leven. Het promoot ook meer fietsgebruik, wat gunstig is voor het milieu, waarmee we als stad verder inzetten op de zogenaamde 'modal shift’.