Terugblik op Margaretha
Meer dan 500 jaar na haar geboorte in Oudenaarde stond onze stad van september tot januari volledig in het teken van Margaretha van Parma, de buitenechtelijke dochter van keizer Karel. Deze grande dame van de 16de eeuw blijft ook vandaag inspireren. Dat was duidelijk. Van een historisch spektakel en een expo gewijd aan haar leven tot een biertje en voorstellingen. Margaretha kwam thuis.
Bijna 60.000 bezoekers voor de expo in het MOU
Centraal tijdens het Margarethanajaar stond de grootse tentoonstelling Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago in het MOU. Margaretha's persoonlijkheid werd in 6 thema's blootgelegd aan de hand van 143 objecten uit 33 internationale musea waaronder het Louvre en Buckingham Palace. In totaal bezochten 56.736 mensen het museum voor de tentoonstelling.
Wist je dat 1van de bezoekers koningin Mathilde was? Dat een vijfde van de bezoekers Oudenaardisten waren? Daarnaast ontving het museum bezoekers uit 12 verschillende landen waaronder zelfs 5 bezoekers uit de Verenigde Staten en 1 bezoeker uit Japan.
Bijna 22.000 bezoekers bij Lieve Blancquaert
In Margaretha's doopkerk, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele, bezochten bijna 21.788 mensen de kunstinstallatie van Lieve Blancquaert. Door haar lens maakten bezoekers kennis met Margaretha. Samen met Luitist Floris De Rycker maakte ze een video-en audio- installatiedie de bezoeker deed reflecteren over de Margaretha in elk van ons.
Margaretha werd verwelkomd in onze stad
Op 22 september 2024 werd Margaretha letterlijk en figuurlijk met heel wat toeters en bellen verwelkomd in onze stad. De Blijde Intredestoet van Margaretha trok door het versierde stadscentrum, gevolgd door vaandeldragers uit Oudenaarde en Italië en afgesloten met een spectaculaire paardenshow op de Markt.
Wist je dat de Italiaanse vaandeldragers uit zeven Italiaanse steden kwamen die een rol hebben gespeeld in Margaretha's leven? Van Castel Madama tot Ortona waar ze in 1586 is gestorven.
Margaretha inspireert kunst
Margaretha was een kunstkenner in haar tijd . Ook vandaag blijft ze een inspiratiebron voor kunstenaars. In het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal kon je de juwelenexpo van Elisa Lee bezoeken en in de onafhankelijke ruimte voor hedendaagse kunst Gevaertsdreef 01, werd groepstentoonstelling Life in the margin opgedragen aan de keizersdochter. De Woeker presenteerde onder de noemer Straffe Madammen een speciale programmatie over sterke vrouwen.
Ook onze eigen kunstacademies hadden een Margaretha-aanbod. De academie voor Podiumkunsten PARCOUR maakte met het uitverkochte ‘Margaretha’s PARCOURs’ een interactieve voorstelling waarmee de toeschouwer Margaretha volgde door de stad. De academie voor Beeldende Kunst KABK leverde dan weer heel wat mooie schilder- en tekenwerken af rond het Margarethathema en organiseerde enkele lezingen over sterke vrouwen.
Margaretha inspireert culinair
De hele stad stond in het teken van Margaretha. Heel wat horecazaken maakten een aangepaste menukaart met Margarethakroketten en andere creatieve gerechten. Bakkers maakten speciale koekjes en er werd ook een speciaal Margarethabier gebrouwen.
Margaretha inspireert literair
Heb je de expo gemist? Je kan Margaretha's verhaal nalezen in het boek Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago of in de strip. Het jeugdboek Princesa over Margaretha's kindertijd werd ook voor de gelegenheid heruitgegeven.