Verbod op knalvuurwerk
Sinds 1 januari 2024 is het in Oudenaarde en haar deelgemeenten alleen nog toegestaan om geluidsarm vuurwerk af te schieten. Het stadsbestuur raadde het gebruik ervan al aan, maar heeft luid vuurwerk nu ook effectief verboden.
Geluidsarm vuurwerk heeft als voordelen dat het stiller is, diervriendelijke én beter voor het mileu.
Stiller
Het is verboden om nachtgerucht of nachtrumoer te maken waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord, stelt het algemeen politiereglement van de politiezone Vlaamse Ardennen.
Bij klassiek vuurwerk kunnen de knallen tot 170 dB halen, terwijl bij geluidsarm vuurwerk de grens ligt op 85 dB. Dat is een volume vergelijkbaar met geschreeuw of een voorbijrijdende vrachtwagen. Het geluid wordt ook dichter bij de grond geproduceerd, waardoor huizen, bomen en struiken het meeste absorberen. Daardoor heeft de omgeving een pak minder geluidsoverlast.
Diervriendelijker
Honden, katten, paarden, runderen, vogels … hebben een scherper gehoor dan de mens. Het is niet verwonderlijk dat ze vaak angstig reageren op traditioneel vuurwerk. Ze schrikken van de onverwachte, luide ontploffingen, slaan op de vlucht, veroorzaken ongelukken, raken gewond of kunnen zelfs sterven van de stress. Met geluidsarm vuurwerk houden we rekening met hun welzijn.
Veiliger en milieuvriendelijker
Geluidsarm vuurwerk is minder gevaarlijk. Het bevat bijna geen ontplofbaar mengsel (1/60ste van traditionele vuurpijlen), wat de minimale veiligheidsafstand verkleint. Je kan als toeschouwer dus van dichterbij van het spektakel genieten, vanop 5 à 10 meter afstand. Tot slot is het ook ecologischer, want het laat minder stof en afval achter.
Om geluidsarm vuurwerk te mogen afsteken in Oudenaarde tussen 23 uur 31 december en 1 uur 1 januari, is er geen toestemming nodig. Meer info vind je via oudenaarde.be/vuurwerk.