×

Zijn jouw reisdocumenten in orde?

Afspraak bij dienst Burgerzaken

Ga je binnenkort naar het buitenland? Vergeet dan niet om tijdig na te kijken of jij en je reisgezelschap alle benodigde reisdocumenten hebben én hoelang ze nog geldig zijn, zodat je zonder zorgen kan vertrekken:

  • Identiteitskaart of kids-ID voor binnen de EU
  • Paspoort (reispas) voor buiten de EU, eventueel ook een visum
  • Internationaal rijbewijs voor buiten de EU

Let op, sommige landen vragen dat je over een reispas beschikt die nog 6 maanden geldig is bij aankomst, dus ga er niet zomaar van uit dat je nog in orde bent omdat de vervaldatum nog niet is verstreken.

Tip: ga naar de website van FOD Buitenlandse Zaken, typ onder ‘Reisdocumenten’ jouw reisbestemming in de zoekbalk. Je krijgt een overzicht van alle benodigde reisdocumenten en hun geldigheid. 

Tip: wil je meer informatie over vervoer, veiligheid, gezondheid, ... in jouw reisbestemming? Dat vind je op deze website. Klik het land aan waarheen je wilt reizen en klik vervolgens op ‘Toon meer’. Je vindt er allerlei informatie over veiligheid, vervoer, gezondheid, … in het land waarheen je wilt reizen. Bij ‘Praktische informatie’ vind je details over het al of niet nodig hebben van een internationaal rijbewijs, reisadviezen …

Voldoe je niet aan alle vereisten? Wacht niet te lang en maak zo snel mogelijk eenafspraak bij de dienst Burgerzaken. Hou er rekening mee dat de levertermijn voor een reispas 5 werkdagen is en voor een identiteitskaart of kids-ID 2 weken. Je dient ook persoonlijk aanwezig te zijn bij de aanvraag en afhaling van identiteitsbewijzen en bij de aanvraag van een reispas (vanaf 6 jaar).

Een visum vraag je aan in de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat.