×

Zilveren Hert uit het MOU is Vlaams topstuk

Het Zilveren Hert, een collectiestuk uit het MOU, werd op 23 juni opgenomen in de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. Het Zilveren Hert is een pronkbeker uit ca. 1620 en is een meesterwerk uit onze zilvercollectie.

Vlaams topstuk

De Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap verzamelt cultuurgoederen die als zeldzaam en onmisbaar worden beschouwd. Met het Topstukkendecreet laat de Vlaamse regering een lijst opstellen met cultuurgoederen die wegens hun archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis voor de Vlaamse Gemeenschap behouden moeten worden. De minister van Cultuur liet het zilveren hert van het MOU op 24 juni 2023 op deze Topstukkenlijst plaatsen. De opname op de Topstukkenlijst houdt een aantal rechten en plichten op voor het stadsbestuur. Zo kan het hert Vlaanderen niet zomaar verlaten zonder toestemming van de Vlaamse regering en dient de stad te waken op een stabiel en geschikt bewaringsklimaat.

Een van de grootste zilvercollecties

Het MOU heeft niet enkel een uitgebreide collectie Oudenaardse wandtapijten, maar ook een grote verzameling edelsmeedkunst van eigen bodem en uit diverse Europese landen. Onze zilvercollectie is een van de grootste zilvercollecties in Vlaanderen. Meer dan 80% van onze collectie is een legaat van de heer en mevrouw Ernest en Hélene de Boever-Alligoridès, waaronder dit hert.

Zeldzame drinkbeker

Het zilveren hert is een drinkbeker in de vorm van een liggend hert en werd rond 1620 door een edelsmid uit Middelburg gemaakt. Tijdens de 16de en 17de eeuw beschikten vorsten, adel en rijke burgerij over pronkerig zilver in bijzondere vormen. Bekers in de vorm van een dier waren toen erg populair. Deze bekers stonden doorgaans te pronken op een dressoir. Drinkbekers in de vorm van een hert uit de Nederlanden zijn uiterst zeldzaam, wat dit hert erg bijzonder maakt. Het hert met vergulde delen is een uniek stuk dat geschonken werd aan hooggeplaatste gasten door gilden en stadsbesturen.

Het topstuk bewonderen kan in het MOU, in het stadhuis van Oudenaarde.