×

Noodwoningen

15 mei startschot bouw

Stad Oudenaarde start woensdag 15 mei in de Dokter Honore Dewolfstraat in Leupegem met de afbraak van de bestaande woningen voor de bouw van vijf nieuwe energiezuinige noodwoningen. Tegen eind 2025 zouden de woningen klaar moeten zijn.

Voor wie?

De noodwoningen worden gebouwd naast de toekomstige fietstunnel van de N8 aan de kant van Leupegem, waarvan de aanleg ten vroegste begin 2025 start, en zullen dienen als tijdelijke opvang voor personen die plots dakloos geworden zijn. Zo helpen we personen die omwille van verschillende redenen niet meer naar huis kunnen: van brand tot een relatiebreuk of intrafamiliaal geweld.

De site langs de fietstunnel is hiervoor een ideale locatie, want zowel de tunnel als de noodwoningen activeren het stadsdeel en zorgen ervoor dat er toenadering wordt gezocht met het stadscentrum. Voor de noodwoningen is het bovendien een goede uitvalsbasis: dichtbij het stadscentrum, openbaar vervoer, scholen en verschillende invalswegen.

Extra capaciteit

Stad Oudenaarde heeft momenteel op haar grondgebied:

  • 5 crisiswoningen ter beschikking voor de opvang van daklozen voor het crisisopvangnetwerk Vlaamse Ardennen. Dat betekent dat elk OCMW uit de regio daarop een beroep kan doen, indien nodig. 
  • 4 doorgangswoningen uitsluitend voor onze inwoners, maar daarvan zijn er twee slechts een tijdelijke oplossing in afwachting van de nieuwbouw. 

Door de nieuwbouw krijgt de stad Oudenaarde dus een extra capaciteit van 3 woonentiteiten.

Ontwerp

Stad Oudenaarde ging voor dit project in zee met KNAP en MURMUUR architecten uit Ronse. In het ontwerp wordt rekening gehouden met de aandachtspunten en mogelijkheden van de site. Zo garandeert de inplanting van de gebouwen  een doorzicht naar het Schipperskerkje en wordt er een visuele link gevormd richting de stad en de natuur van 't Spei. 

De drie woonvolumes staan gegroepeerd op een pleintje langs de fietstunnel. De vijf entiteiten zijn aangepast aan verschillende bezettingen, van koppels, gezinnen tot personen met een beperking. 

De woningen worden duurzaam gebouwd. Zo zullen er onder andere op het dak zonnepanelen worden geplaatst, die zullen instaan voor de elektriciteitsproductie. Als de woningen niet bewoond zijn, zal de elektriciteit kunnen worden ingezet in andere gebouwen van de stad. Er wordt ook een beoveld gecreëerd, waarbij warmte uit de grond wordt getrokken voor verwarming van de woningen door middel van warmtepompen.