Bruin Bier

Oudenaarde is een echte bierstad en die biertraditie is al eeuwenoud. De Scheldestad telde ooit 17 brouwerijen. Vier brouwerijen zetten tot op vandaag nog steeds de rijke biertraditie verder: Roman, Liefmans, Smisje en Cnudde. Vooral de typische bruine bieren zijn het vermelden waard. In samenwerking met de brouwerijen en horecazaken wil Oudenaarde bezoekers kennis laten maken met het Oudenaards bier, een uniek streekproduct! De specifieke eigenschappen, nl. de bruine kleur en de veeleer karamel-bittere of zurige smaak, worden toegeschreven aan het gebruik van Oudenaards water. Het gebruikte water is van een goede kwaliteit, is ijzerhoudend en bevat een hoog calciumgehalte. Dit verklaart waarom in deze streek vandaag, net als in het verleden, zoveel bruin bier wordt gebrouwen.

Oudenaarde telde zoals gezegd in het begin van de 17de eeuw een groot aantal brouwerijen, deze bevonden zich vnl. in de omgeving van de Schelde (voor de grondstoffen en het lozen van afvalwater). Tot op vandaag zijn er nog vier brouwerijen overgebleven, wat vrij uniek is voor een stad: Brouwerij Roman die al meer dan 4 eeuwen actief is en daarmee de oudste brouwerij van Vlaanderen is. Roman brouwt onder meer Adriaen Brouwer bruin bier en de Ename abdijbieren. Brouwerij Liefmans onderscheidt zich door haar bieren van gemengde gisting in open gistkuipen, zoals onder meer Liefmans Oud Bruin, Goudenband en Liefmans kriek. Brouwerij Smisje is een jonge en kleine ambachtelijke brouwerij die bieren brouwt als Smiske en Smiske bruin met Belgische hop. En tot slot is er brouwerij Cnudde, eveneens een kleine brouwerij bekend omwille van haar bruine bieren en Bizon bier.

Het vakmanschap dat achter de bruine bieren schuil gaat, krijgen bezoekers te zien aan de hand van brouwerijbezoeken. De Oudenaardse horeca laat bezoekers bovendien proeven van creatieve gerechten die mogelijk zijn met bruin bier .