×

Landschapspark Vlaamse Ardennen

Mooie erkenning

De Vlaamse Ardennen, dat zijn glooiende heuvels, kouters, bossen en weilanden. Oudenaarde is hét startpunt om de regio te verkennen. Zonder twijfel is onze streek een van de mooiste landschappen van Vlaanderen en dat wordt nu erkend door de Vlaamse regering door de benoeming als Landschapspark.

In oktober erkende de Vlaamse regering negen Vlaamse parken, vijf Landschapsparken en vier Nationale parken. Naast de Zwinstreek, Maasvallei, Hart van Haspengouw en Grenzeloos Bocageland zijn ook de Vlaamse Ardennen erkend als officieel Landschapspark.

Wat is een Landschapspark?

Bij een Landschapspark ligt de klemtoon op de wisselwerking tussen natuur en mens, met aandacht voor recreatie en erfgoed. De Vlaamse Ardennen past daarom perfect in het rijtje, door onder andere de beukenbossen, wereldbekende kasseistroken en authentieke dorpen als unieke eigenschappen.

Deze erkenning zorgt ervoor dat we samen met een aantal partners in de regio de streek verder kunnen ontwikkelen, met respect voor de eigenheid van de Vlaamse Ardennen. Het kan ook meteen helpen een antwoord te formuleren op de uitdagingen waar de regio voor staat: van het verdwijnen van familiale landbouw tot erosie, droogte en biodiversiteitsverlies.

Zelf bewonderen

Heb je door deze erkenning zin gekregen in een winterwandeling doorheen ons gloednieuwe Landschapspark? Visit Oudenaarde heeft heel wat wandel- en fietsroutes die je op de mooiste plekjes in de regio brengen. Spring eens binnen of neem alvast een kijkje tussen de wandelingen op de website.