×

Meer over Margaretha

Oudenaarde, zomer 1522. Margaretha van Parma wordt geboren, als eerste kind van Keizer Karel. Haar moeder, Johanna Van der Gheynst, is een lokale dienstmeid. Die lage status belet niet dat Margaretha op haar 37ste landvoogdes van de Nederlanden wordt. Deze kunstliefhebster behoort tot de machtigste figuren in het woelige Europa van haar tijd, de begindagen van de Tachtigjarige Oorlog.

Oudenaarde, zomer 1582. Tijdens de oorlog verovert generaal Alexander Farnese de stad op de protestantse geuzen. Farnese is de zoon van Margaretha van Parma. Als dank schenkt de stad hem de ‘Alexander-wandtapijten’.

De nieuwe Margaretha

Margaretha’s leven overspant de 16de eeuw, een woelige periode in de Nederlanden en in Europa. De bloeitijd van de eerste eeuwhelft mondt uit in een tijd van toenemende spanningen en opstanden: religieus, economisch, politiek. Het is het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), die zal leiden tot de scheiding van de Nederlanden. Tussen alle tegenstrijdige krachten en belangen probeert Margaretha te bemiddelen.

Een bestuurster met grote capaciteiten, veel invloed en ferme politieke kwaliteiten. Een echte kunstliefhebster en mecenas. Een vrouw die een belangrijke rol speelt in het Europa van haar tijd: dat beeld van Margaretha leeft in Italië. Het druist in tegen het clichébeeld bij ons: een vrouw in de schaduw van de macht, zonder veel daadkracht of visie. Dat is het lot van veel vrouwen met macht uit het verleden. De tentoonstelling in Oudenaarde ontkracht dat beeld. Margaretha is een boeiende vroegmoderne vrouw, die bijvoorbeeld in de religieuze spanningen veel mildheid aan de dag legt. Maak kennis met ‘de nieuwe Margaretha’!