Persbericht 02/10/2024 - Speciale editie van G|OUD eert Margaretha van Parma
Margaretha van Parma is dit najaar de centrale figuur in Oudenaarde, ook de Geschied -en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde brengt deze grande dame onder de aandacht. “In een thema-editie van magazine G|OUD werpen verschillende auteurs hun licht op Margaretha vanuit historisch perspectief. In zes boeiende artikels, verspreid over 78 pagina’s kom je heel wat extra te weten over het leven van deze roemrijke landvoogdes van de Nederlanden”, vertelt Oudenaardse schepen van Cultuur Stefaan Vercamer.
In het licht van de Margarethatentoonstelling stelt de Geschied -en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde een thema-editie van tijdschrift G|OUD voor met Margaretha als centraal onderwerp:. “Voor deze mooie editie werden zes boeiende auteurs bijeengebracht die elk een bijdrage leverden. Elk artikel gaat over een aspect van Margaretha’s leven”, vertelt schepen van cultuur Stefaan Vercamer. “Zo lees je een interessante bijdrage van Martine Vanwelden over Oudenaarde in de 16de eeuw, als wandtapijtenstad in een periode van economische, politieke en religieuze instabiliteit. Of het stuk van Erik Veroken over de verschillende families die bij Margaretha betrokken waren en hierdoor promotie maakten bij de Habsburgers. Denk aan bijvoorbeeld Douvrin, wiens familie dienstdeed als opvanggezin en de familie Vanden Dijcke als huwelijkspartner voor Johanna Vander Gheynst. Tom Verschaffel doet uit de doeken hoe Margaretha vorm kreeg in de 19de -eeuwse kunst en literatuur”, gaat de schepen verder. “Maar ook de tragiek wordt belicht: je ontdekt hoe men in de 16de eeuw omging met voorhuwelijkse keizersdochters. Ook onze eigen stadsarchivaris Stijn Lybeert levert twee boeiende bijdragen: de ene gaat over de band van Margaretha met haar geboortestad Oudenaarde. In de andere lees je hoe keizer Karel tijdens zijn verblijf in Oudenaarde ontsnapte aan een moordaanslag”.
“Koenraad Verstichel en Koen Uvin hebben het dan weer over muziek die opgedragen werd aan Margaretha. Dit artikel kan je als een mooie voorbereiding beschouwen voor het door De Woeker georganiseerde concert van Quilisma Ensemble op 5 oktober in de Sint-Walburgakerk, het koor brengt enkele van deze madrigalen”, vertelt de cultuurschepen. “Wie de smaak van muziek uit Margaretha’s tijd écht te pakken heeft, krijgt de kans om tijdens de expo in het MOU de muziek te downloaden die speciaal voor de gelegenheid door luitist Floris De Rycker gecomponeerd werd”, vertelt de schepen.
G|OUD gaat dieper in op onderwerpen en geeft historische context bij bepaalde gebeurtenissen met een focus op Oudenaarde. Beschouw het als een soort kritische stand-van-zaken bij wat we weten over Margaretha én als ideale aanvulling op de prachtige expo in het MOU.
G|OUD is verkrijgbaar in de leeszaal van het Stadsarchief, de bibliotheek, de shop van het MOU en bij boekhandel Beatrijs. Een los exemplaar kost 15 euro.