×

Stadhuis en belfort

Oudenaarde dankt zijn bekendheid op historisch vlak voor een groot deel aan het stadhuis, één van de mooiste voorbeelden van Brabantse laatgotiek in ons land. De grote waarde van het gebouw ligt in de uiterst zuivere verhoudingen en in de ongeëvenaarde monumentaliteit.

Het iconische stadhuis van Oudenaarde is net geen 500 jaar oud. Het is van een frêle schoonheid, een monument dat alle harten verovert. Het is bekoorlijk en rijst levendig en sierlijk boven de stad. Het is als een schrijn te midden van de markt, omringd door de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Victor Hugo schreef ooit: “in dit fantastische gebouw is er geen enkel detail dat het niet waard is bekeken te worden”.

Het stadhuis is voor vele Oudenaardisten een plaats van lief en leed,  van feesten, plechtige ontvangsten en huwelijken. Een plaats waar men zeker een maal in het leven langs komt.

Voor bezoekers is het een van de mooiste stadhuizen in ons land, een parel van laatgotische architectuur maar bovenal is er het MOU Museum Oudenaarde, gevestigd.

In de historische zalen heerst telkens een andere sfeer, zie je de breuklijn tussen oud en nieuw, is er een verrassend verhaal. Je vindt er de Oudenaardse wandtapijten in de aanpalende 14de- eeuwse lakenhalle, onder de zolderkap een schitterende collectie edelsmeedkunst, bestuurlijke kamers zoals de schepenzaal met de historische en koninklijke portretgalerij, de grote ontvangstzaal of Volkszaal met historische muurschilderingen, de voogdenkamer met 18de-eeuwe archiefkasten, de weegkamer of stadswaag, een kapel waarin een restauratieatelier en ontelbaar meer zalen, elk met een eigen identiteit.